Dharma


Recensie Dharma door Pierre Peeters:
Alles heeft een prijs

Dharma is het romandebuut van Jorgen Eijt.
Louis Jansen is rechercheur bij de Amsterdamse politie en verliest als gevolg van een fietsongeval zijn echtgenote Miranda. Louis kan met zichzelf geen blijf en drinkt meer dan goed voor hem is. Hij verwaarloost zichzelf, zijn werk en stapelt de ene klacht na de andere op, zodat Interne Zaken niets anders kan dan een onderzoek starten en wordt hij voor zes maanden op non-actief geplaatst.

In deze zes maanden gooit hij het roer volledig om, neemt ontslag als rechercheur, wordt meubelmaker en besluit naar Frankrijk af te reizen naar een dorpje met de mooie naam ‘’Le Puits Sacré’. Via een advertentie vond hij daar een mooie grote oude werkplaats met woongelegenheid. Met paard Henny, hond Jack en een huifkar volgeladen met hout reist hij naar het ‘bijzondere’ dorp af. De kennismaking met de verkoper van de werkplaats en de aansluitende maisonette Monsieur Dupac en zijn echtgenote Cécile verloopt prima en Louis sluit de koop.

Hij aardt in het dorp, wordt ingewijd in de geheimen ervan, vindt opnieuw de liefde en is succesvol als meubelmaker. Maar alles is niet wat het lijkt: duistere machten/krachten bevolken het dorp! Zal Louis ontsnappen uit zijn nieuwe keurslijf? Komt de waarheid aan het licht?

Ik genoot van het eerder verschenen verhalenboek ’10 duistere verhalen voor het slapengaan’ en had hoge verwachtingen bij dit romandebuut. Jorgen Eijt heeft ze ingelost.

De titel Dharma verwijst naar de hoogste levenswet in het Hindoeïsme. Het is als het ware de weg die iemand moet volgen om een goed mens te worden en wordt geleid vanuit het diepste ik.

Het boek is opgebouwd uit 49 korte hoofdstukken en de auteur maakt gebruik van de flashbacktechniek. Ik ben daar persoonlijk geen voorstander van, omdat dit bij mij het leesplezier wat wegneemt. Door de korte hoofdstukken kon ik echter bij de les blijven en vond ik het niet erg storend!

In het begin komt het boek en het verhaal traag op gang en mist het spanning. De hoofdstukken over de afreis, de begrafenis en de inwijding in het Hindoeïsme lenen zich daar ook niet voor! Maar hoe verder ik in het boek kwam, hoe spannender het verhaal werd, aantrekkelijker en soms ook irreëel. Eens in het boek laat het je niet meer los en wil je zo snel mogelijk de laatste bladzijde lezen.

Het boek is een mix tussen roman, fantasy, thriller en spannend boek overgoten met een zweem van magisch realisme. De auteur heeft de verschillende hoofdfiguren en randpersonages erg mooi neergezet en hun karakters voldoende diep uitgewerkt. De verhaallijnen zijn mooi uitgediept en door een gestaag opgebouwde spanningsboog ontaarden ze in een sublieme, onverwachte maar meesterlijke plot.

In deze magische thriller worden verschillende thema’s behandeld! Een eerste thema is het maken van levenskeuzes, keuze om met jezelf in het reine te komen, je leven opnieuw op te pakken en een andere wending te geven. Volg je hart, volg je Dharma! Een tweede thema betreft de aanklacht tegen de onderdrukking van de vrouw op machtsposities. Andere thema’s zijn o.a. liefde, verdriet, passie, vertrouwen, jaloezie,…

Jorgen Eijt heeft een prettige, vlot leesbare, beschrijvende en beeldende schrijfstijl. Het boek verveelde nooit.
Een aantrekkelijke vrouw onder een gouden waterstraal siert de cover, een schilderij van Adam en Eva (de vrouw verleidt de man) en een halve foto van de auteur vullen de achterflap.

Voor het fantastische verhaal, voor het leesplezier, voor de fijne beschrijvingen waardeer ik dit boek graag met 4 sterren.

★★★★
Titel: Dharma | Subtitel: Alles heeft een prijs | Auteur: Jorgen Eijt | Uitgeverij: Jorgen Eijt | Categorie: romans  | Verkrijgbaar als: paperback | 159 pagina’s | ISBN13: 9789083116907 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2020 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 10-12-2020 | Prijs: €14.95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.