Slapen in een zee van sterren


Recensie Slapen in een zee van sterren door Devika van Steeg:
Na het daverende succes van de fantasy-serie Het erfgoed heeft Christopher Paolini nu iets heel anders uitgebracht, namelijk het losstaande boek Slapen in een zee van sterren, een sciencefiction verhaal.

Xenobiologen hebben de belangrijke taak om nieuwe planeten te onderzoeken om vast te stellen of ze gebruikt kunnen worden als planeet om op te wonen. Kira is een van deze xenobiologen en is van plan om binnenkort te stoppen met dit werk om samen met haar vriend Alan zich te kunnen settelen. Haar laatste missie is gelukkig een routinemissie, die zonder al te veel problemen zou moeten verlopen. Als ze eenmaal op de planeet haar onderzoek uitvoert, gaat er iets vreselijk mis. Ze valt en haar beschermende pak scheurt waardoor ze wordt blootgesteld aan de gevaren van deze nog niet beoordeelde planeet. Ze wordt door een collega gevonden en wordt teruggebracht naar het ruimteschip waar ze wonen. Hier worden ze in quarantaine geplaatst.

Na deze quarantaine lijkt er niets aan de hand, totdat het tegendeel zich onverwachts aandient. Iets in Kira is aangewakkerd en heeft bezit genomen van haar lichaam. Dit leidt tot een akelig bloedbad, met als enige overlevende Kira zelf. Vastberaden om erachter te komen wat er in haar lichaam zit, gaat Kira op onderzoek. Wat ze ontdekt, had ze echter niet kunnen zien aankomen en als dan ook nog de mensheid wordt aangevallen door een buitenaardse vijand, lijkt alles één grote chaos te worden. Wat heeft Kira ontdekt? Waarom wordt juist nu de mensheid aangevallen? Zal de chaos weer tot rust gebracht kunnen worden?

Slapen in een zee van sterren is een boek waar je echt eventjes in moet komen. In het begin van het verhaal krijg je als lezer erg veel informatie en verlopen de gebeurtenissen in het verhaal langzaam. Hierdoor krijg je naast de vele informatie ook nog eens veel details. Als je eenmaal in het verhaal zit, wil je graag door blijven lezen.

Paolini heeft een erg vlotte schrijfstijl en hij weet goed waar hij over schrijft. Je kunt echt merken dat de auteur zich heeft verdiept in het onderwerp, waarna hij zijn fantasie de vrije loop heeft gelaten. Als ik in de wereld van Kira had geleefd, had ik ook zeker xenobioloog willen zijn. Ik vond het dan ook erg leuk om het verhaal van Kira te volgen.

De vele ingewikkelde termen en ongewone woorden worden in een woordenlijst achter in het boek uitgelegd. Daarnaast worden twee veelgebruikte methodes van reizen door de ruimte ook uitgebreid uitgelegd. Ik heb dit boek gelezen als e-book, waardoor ik een eigen invulling/betekenis had gegeven aan de begrippen. Toen ik er aan het eind achter kwam dat er een woordenlijst aanwezig was, was ik soms verbaasd over de betekenissen die ik totaal verkeerd had begrepen. Dit mag de pret niet drukken, want ondanks de vele begrippen heb ik genoten van Slapen in een zee van sterren.

Het verhaal bevat aardig wat wendingen waardoor je gedurende dit verhaal steeds betrokken blijft bij de gebeurtenissen. Ik was telkens nieuwsgierig naar wat nog ging komen en zat helemaal in het verhaal. Voor mijn gevoel telde het boek dan ook geen 880 pagina’s maar een stuk minder. Ik heb erg genoten van dit boek, hoewel ik er eerst wel eventjes in moest komen. Wanneer je in het verhaal zit, leest het boek vlot en voor ik het wist, had ik alweer veel leesmeters gemaakt.
Voor mij is sciencefiction nog een redelijk onbekend genre, waardoor ik ook niet vaak sciencefiction boeken gelezen had. Door Slapen in een zee van sterren ben ik benieuwd geraakt naar dit genre en ga ik ook zeker vaker in dit genre lezen.
★★★★
Titel: Slapen in een zee van sterren | Originele titel: To sleep in a sea of stars | Auteur: Christopher Paolini | Uitgeverij Boekerij | Categorie: fantasy, sciencefiction | Verkrijgbaar als paperback & e-book | 880 pagina’s | ISBN13: 9789022590409 | Verkrijgbaar sinds: 06-10-2020 | Recensent: Devika van Steeg | Datum recensie: 02-12-2020 | Prijs: €29.99 en e-book €17.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.