Bakkersliefde trilogie


Bakkersliefde trilogieRecensie Bakkersliefde trilogie door Jolanda Kalkman:
Bakkersliefde schijnt een licht op het gewone leven in de vroege twintigste eeuw.

In deze trilogie maak je kennis met drie verschillende vrouwen. In deel een, Bakkersliefde, maak je kennis met Marie. Marie is samen met haar kinderen Jan, Martha en Lina haar man ontvlucht, omdat hij een zwaar alcoholist is en zijn handen niet thuis kan houden. Ze probeert bij haar broer Koos in haar geboortedorp Oud-Beijerland onderdak en hulp te krijgen. Maar staat hij wel open voor zijn zus, nu zij zelf bij haar man is weggegaan en de kerk niet meer bezoekt? En krijgt Jan ooit nog de kans om zijn droom om bakker te worden, werkelijkheid te zien worden?

In het tweede deel, Zussenliefde, leef je mee met Martha. Het is inmiddels 1918 en de Spaanse Griep grijpt overal om zich heen en ook in Oud-Beijerland worden mensen ziek. Wanneer oom Koos overlijdt aan de Spaanse Griep, realiseert Martha zich dat ze voor zichzelf een plan moet bedenken om aan onderdak en inkomsten te komen en misschien zelfs wel aan trouwen te gaan denken. Dan ontmoet ze Joost. Wanneer ze hem iets beter leert kennen, merkt ze dat ze het eigenlijk best heel prettig bij hem vindt. Maar Joost woont in Zierikzee. Zou ze dat wel aandurven om helemaal daarheen te verhuizen en alles wat haar zo vertrouwd is achter zich te laten?

Het derde deel heet Onvoorwaardelijke liefde. Dit deel is geschreven rondom Lina. Al op jonge leeftijd verliest zij haar man Herman. Herman had al vanaf zijn twaalfde Jan geholpen met de bakkerij en wist hem helemaal zelfstandig draaiende te houden. Maar nu Herman overleden was, wist Lina dat ze niet voor altijd meer boven de bakkerswinkel kon blijven wonen. Dan ontdekt ze dat ze een talent heeft dat haar wellicht een kans op een mooie toekomst kan bieden. En misschien is er dan zelfs wel plek voor een nieuwe liefde.

De Bakkersliefde trilogie is een fijne extra dikke familieroman waarin je jezelf heerlijk heel wat uurtjes kunt verliezen. De boeken zijn geschreven door Gerda van Wageningen. Kenmerkend voor de boeken van Gerda van Wageningen is dat ze zich afspelen in de vroege twintigste eeuw. Ze beschrijft daarin het leven van gewone alledaagse mensen en alles wat zij mee hebben gemaakt. Voor haar boeken doet ze veel onderzoek. Haar opgedane kennis verwerkt ze graag in haar boeken. In deze trilogie staat het leven van een bakker (begin 1900) centraal. Het was voor een bakker altijd vroeg opstaan en hard werken. En een bakkersvrouw die achter je staat, was daarbij extra belangrijk.

Ik vind het altijd leuk dat Gerda de moeite neemt om haar kennis met haar lezers te delen. Dit doet ze op een speelse manier, precies zo gedoseerd waardoor je net iets meer te weten komt, zonder dat het saai wordt. Het past ook heel goed in het verhaal en maakt het daardoor net iets interessanter om te lezen. Gerda weet haar personages heel echt weet te beschrijven, waardoor je als lezer echt met hen meeleeft. De drie boeken bij elkaar tellen bijna 600 bladzijden. Het is dan ook erg knap dat je steeds geboeid blijft lezen, ondanks dat het verhaal toch klein is gebleven. Je groeit als het ware met de personages mee.

Mijn favoriete personage uit het boek is Jan. Hoe hij al zo jong voor zijn moeder op weet te komen en zijn dromen durft te volgen, vind ik bewonderenswaardig. Zijn moeder Marie zorgde daarentegen vooral in het derde deel voor een wending die ik niet bij haar had verwacht. Dat maakt het eigenlijk wel erg leuk.

Ik ben fan van de boeken van Gerda van Wageningen. Toch heb ik wel een puntje van kritiek. Vooral in het eerste deel vond ik dat Gerda regelmatig in de herhaling viel. Hierdoor verdween de vaart een beetje uit het verhaal. Maar gelukkig weet Gerda zich later in het verhaal te herpakken en verdwijnen deze herhalingen waardoor ik toch heerlijk heb genoten.

Hou je van een fijne familieroman die vol staat van liefde, moed en tegenslagen en met hier en daar een plotselinge wending in het verhaal? Vind je het leuk om net iets meer over het ambachtelijke bakkersvak te weten te komen en heb je de tijd om jezelf enkele uren heerlijk te verliezen in een lekker dik boek, dan is de bakkersliefde trilogie zeer zeker een aanrader voor jou!
Zomer en Keuning logo

★★★★
Bakkersliefde trilogieTitel: Bakkersliefde trilogie | Leesfragment | Auteur: Gerda van Wageningen | Uitgeverij: Zomer & Keuning | Categorie: familieromans | Verkrijgbaar als: paperback | 592 pagina’s | ISBN13: 9789020542264 | Verkrijgbaar sinds: 07-04-2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 25-05-2021 | Prijs: €18,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.