Bloedwonder


Recensie Bloedwonder door Antoinette van Steeg:
Barry Smit heeft met Bloedwonder een stukje familiegeschiedenis tot leven gebracht in dit boek. Het verhaal speelt zich af aan het eind van de negentiende eeuw.

We maken kennis met de gelovige vrome Engel Smit, zoon van een molenaar. Zijn vader hoopt dat hij ooit het bedrijf zal voortzetten. Wanneer Engel een incident ziet, grijpt hij niet in. Hij is een rustige jongen die graag zijn eigen ding doet.
Engel ontmoet Marrit, een rustig meisje en dochter van een havenmeester. De twee trouwen kort voordat Engel zich moet melden voor de dienstplicht. Het huwelijk wordt bezegeld met een zoon, die helaas maar een paar uur leeft. Marrit trekt zich nog meer terug en verdrinkt in het verdriet. Desondanks krijgen Engel en Marrit nog kinderen, maar Marrit zal nooit de oude worden. Uiteindelijk kiest ze, na een gebeurtenis, er zelf voor het leven te verlaten.

Engel staat er alleen voor met zijn gezin, ondanks de hulp van zijn omgeving. Een moeilijk leven dat hem stelt voor moeilijke keuzes. Hij gelooft namelijk dat het incident waarbij hij niet ingreep, de reden is van dit zware leven.
In Bloedwonder maakt één hoofdstuk een uitstap naar 1492. Het lijkt een hoofdstuk dat er niet echt tussen hoort, maar legt wel de titel van het boek uit. Bloedwonder heeft vroeger namelijk echt plaatsgevonden.

Bij het toesturen van het boek ontving ik ook een klein boekje dat een voorpublicatie betrof. Deze voorpublicatie vertelt een stukje familiegeschiedenis, maar ook een stukje geschiedenis over Alkmaar. Daarnaast staan er twee leesfragmenten in. Ikzelf vond het een welkome toevoeging aan het verhaal, want Bloedwonder is een boek dat bij mij wisselende emoties opriep.
Het verhaal vertelt een geschiedenis die enerzijds lijkt te leven, maar net te weinig emoties weergeeft om het echt te voelen. Verschillende keren leek het mij te raken, maar dan stopte het hoofdstuk of kreeg het verhaal net een andere wending.
Bloedwonder kent geen hoofdstuknummering, maar je merkt wel dat er een nieuw hoofdstuk begint, omdat het nieuwe hoofdstuk halverwege de bladzijde start. Er gebeurt best veel tijdens de 144 bladzijden en toch heb ik het idee wat te missen.

Naast Bloedwonder heeft Barry Smit nog drie boeken geschreven. Om het nu, Tahrir en Ondijk/punt, maar deze kennen geen persoonlijke geschiedenis van hem. Dit boek was mijn eerste kennismaking met zijn werken. De schrijfstijl is prettig en kent niet al te lange zinnen.
Bloedwonder heeft zeker potentie en deze geschiedenis is zeker verhaalwaardig, maar het mist net de connectie/feeling die ik als lezer zocht om het verhaal echt tot mij te laten doordringen. Jammer, want ik heb meerdere keren gedacht ‘wat een verhaal’, maar dan raakte ik al snel het gevoel bij het verhaal weer kwijt.

★★★
Titel: Bloedwonder | Auteur: Barry Smit | Lebowski Publishers | Categorie: Historische romans | Uitvoering: Hardcover of e-book| 144 pagina’s | ISBN13: 9789048849413 | Verkrijgbaar sinds: 15-05-2019 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 29-06-2019 | Prijs max. €21,99 | Bestellen