De Bourgondiërs


Recensie De Bourgondiërs door Pierre Peeters:
Aartsvaders van de Lage Landen. Een tijdreis door onze boeiende geschiedenis.

Bart Van Loo heeft mij opnieuw aangenaam verrast met dit boek. Op zijn eigengereide manier neemt de auteur ons mee op een reis door onze geschiedenis, de geschiedenis van De Lage Landen. In de proloog motiveert de auteur waarom hij dit boek wou en moest schrijven, om vervolgens naadloos en meesterlijk onze geschiedenis te beschrijven.

Bart van Loo geeft ons inzicht in het ontstaan van de Lage Landen, waar strategie een heel belangrijke hoofdmoot van was. Niet enkel strategisch op gebied van handel en verdragen, maar ook op gebied van huwelijk. Immers door mensen aan elkaar te koppelen kon het ‘rijk’ worden uitgebreid en zaten o.a. de Bourgondische hertogen op hun troon gebeiteld. Niet alles verliep echter van een leien dakje, vaak moesten offers worden gebracht en werden veldslagen uitgevochten.

Zoals steeds bij Bart van Loo, leest ook dit boek lekker weg. Ondanks de droge materie is het boek vlot en boeiend geschreven. Tijdens het lezen hoor je Bart van Loo het verhaal uitbundig en uit het hart vertellen. Hij is een rasverteller.

Hij leert ons meer over de gewoonten, de normen , de waarden en de moraal aan het hof. Hij verduidelijkt in een heel levendige en beeldende stijl hoe bv. een riddertoernooi verliep. Je beleeft dit als het ware vanaf de eerste rij.

Het boek staat vol van wist-je-datjes, vol van anekdotes en vol van leuke wetenswaardigheden.
Leuk zijn de weetjes waar een woord vandaan komt:
“…men schoof een houten of metalen snijplankje onder het brood, dat ook tailloir of tranchoir werd genoemd. Vlamingen noemen hun bord heden ten dage nog steeds teljoor of telloor” (Pagina 126).

Niettegenstaande de vlotte schrijfstijl en de gemoedelijke verteltrant vereist het boek toch de nodige concentratie. Er zijn immers erg veel personen, veel namen, veel families en hun onderlinge verbanden en verbonden die onder de aandacht worden gebracht.
Achterin het boek vinden we gelukkig naast een heel interessante bibliografie en chronologie ook een lijst met historische figuren, de stambomen en vorstenhuizen en tenslotte ook enkele praktische kaarten.

Ik vind het persoonlijk een gemiste kans dat deze stambomen niet uitklapbaar zijn, wat het leesplezier nog versterkt zou hebben. Dit enige minpuntje is natuurlijk verwaarloosbaar in het totale plaatje.
Ik heb erg genoten van dit meeslepende, leerrijke en spannende boek dat leest als een trein en ik kan het iedereen aanraden.
Ik geef 4.5 (vier en halve) ster aan dit fijne boek.

★★★★
Titel: De Bourgondiërs | Leesfragment | Auteur: Bart van Loo | Uitgeverij De Bezige Bij | Categorie: Historische romans, geschiedenis | Verkrijgbaar als hardcover en E-book | 560 pagina’s | ISBN13: 9789403139005 | Verkrijgbaar sinds: december 2018 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 19-10-2019 | Prijs: €34,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.