De dagen van toen


De dagen van toenRecensie De dagen van toen door Hannie van Grol:
Verleden en heden mooi in elkaar verweven

Marjan Domein is na het verbreken van haar relatie vanuit Mallorca teruggekeerd naar Nederland. Ze krijgt de kans om van een oom die op zijn sterfbed ligt, een gedateerd hotel voor een schijntje over te nemen. Ze is vastbesloten het hotel nieuw leven in te blazen en er een bloeiende business van te maken. Vol goede moed start ze met haar plannen. De verbouwingswerkzaamheden laat ze uitvoeren door een handige buurman en zelf neemt ze de inrichting en het schoonmaakwerk voor haar rekening.

Dan staan er onaangekondigd twee jonge vrouwen voor haar deur, de ene zegt dat ze een nicht van haar is en de andere zoekt haar toevlucht in het hotel, omdat ze mishandeld is door haar man. Altijd bereid iedereen te helpen neemt Marjan de twee vrouwen onder haar hoede. Als de opening van het hotel plaatsvindt, loopt haar familie met ruzie weg. Ook ontdekt de klusjesman dat er dingen niet kloppen en de dorpsbewoners blijken ook zo hun eigen ideeën te hebben over het hotel. De problemen stapelen zich op, maar Marjan is vastbesloten er een succes van te maken.

De dagen van toen is het nieuwste boek van Kirstin Rozema. Vanaf het begin wordt de spanning goed opgebouwd en allerlei geheimen worden mondjesmaat onthuld. Daarom blijf je geboeid lezen om erachter te komen, hoe de werkelijke toedracht is geweest, met als klap op de vuurpijl een originele en onverwachte ontknoping. Pas dan wordt de betekenis van de kleurrijke cover duidelijk en ook hoe toepasselijk de titel is.

De personages in het boek worden duidelijk neergezet. Hoofdpersoon Marjan doet wel een beetje naïef aan, ze is zo goed van vertrouwen dat iedereen met een zielig verhaal meteen op haar hulp kan rekenen. Dat komt haar soms duur te staan, maar het roept ook sympathie op voor haar persoon. Niet alle personages worden goed uitgewerkt, maar voor de voortgang van het verhaal is het ook niet per se noodzakelijk.

De schrijfstijl van Kirstin Rozema is eenvoudig en makkelijk te volgen, zodat het boek vlot te lezen is. De gedachtewereld van Marjan wordt breed uitgesponnen, van iedere twijfel en overpeinzing wordt de lezer minutieus op de hoogte gebracht. Toch zorgt dit niet voor vertraging in het verhaal, het geeft een goed beeld van haar beweegredenen en haar doorzettingsvermogen. Het boek staat bol van de geheimen en Marjan is vastbesloten daar opheldering over te krijgen. Op het eind vallen alle puzzelstukjes op hun plek en daar had wat meer aandacht naar uit kunnen gaan, zodat die wat geleidelijker aan gepresenteerd waren. De opgebouwde spanning valt iets te abrupt weg en sommige problemen worden wel erg makkelijk opgelost. Maar al met al is De dagen van toen voor de liefhebber van feelgood-verhalen met de nodige geheimen een echte aanrader.

Vector

★★★
De dagen van toenTitel: De dagen van toen | Auteur: Kirstin Rozema | Uitgeverij Ellessy | Categorie: Historische romans | Verkrijgbaar als paperback | 224 pagina’s | ISBN13: 9789086604180 | Verkrijgbaar sinds: december 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 13-07-2021 | Prijs: € 18,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.