De droom van de bibliothecaresse


De droom van de bibliothecaresseRecensie De droom van de bibliothecaresse door Jolanda Kalkman:

Kentucky 1936
Addie is al drie jaar studente aan de universiteit van Kentucky, wanneer ze plotseling bij de decaan geroepen wordt. Haar vriendin Felicity denkt dat ze vast is gekozen tot campusschoonheid. Maar Addie heeft er zelf een slecht gevoel bij. Helaas komt haar gevoel uit, wanneer de decaan haar vertelt dat haar ouders al drie maanden de rekeningen niet hebben betaald. Dit betekent dat haar per direct de toegang tot de colleges wordt ontzegd.

Addie weet niet wat er aan de hand is. Haar ouders laten nooit een rekening onbetaald. Maar wanneer ze naar haar ouders probeert te bellen, komt ze erachter dat hun nummer niet langer meer in gebruik is en wanneer ze naar haar vaders werk belt, krijgt ze te horen dat haar vader is ontslagen vanwege bezuinigingen.

Addie gaat niet zomaar bij de pakken neerzitten. Ze besluit om met mevrouw Hunt te gaan praten. Zij is de bibliotheekdirectrice en Addie heeft daar een baantje. Helaas is er geen budget om Addie bij de bibliotheek in dienst te nemen. Gelukkig heeft mevrouw Hunt wel een andere optie. Via het Works Progress Administration kan Addie een baantje als bibliothecaresse te paard worden om boeken bij arme gezinnen te bezorgen in een klein dorpje Boone’s Hollow, ruim 3 uur aan de andere kant van thuis. Het verdient redelijk en Addie heeft zich voorgenomen om met het geld dat ze verdient, de achterstallige rekeningen te betalen en ervoor te zorgen dat haar ouders niet langer in een akelig pension hoeven te wonen. Maar daarvoor moet ze wel haar eigen droom aan de kant schuiven.

De droom van de bibliothecaresse is een prachtige roman, geschreven door Kim Vogel Sawyer. Wat erg goed naar voren komt, is de liefde voor boeken die de schrijfster duidelijk heeft. De missie om boeken bij arme gezinnen te brengen is er een die ik zelf omarm. Het verhaal speelt zich af in 1936, maar anno 2021 zijn er nog steeds heel veel gezinnen die het zich niet kunnen veroorloven om zomaar boeken te kopen.

“Een boek neemt je mee in de gedachten en emoties van een ander mens. Boeken openen werelden buiten het uitzicht uit het eigen raam. Boeken kunnen medelijden wekken, tot integriteit bezielen, verschillende levensstijlen laten zien en vaardigheden om problemen op te lossen.”– Kim Vogel Sawyer

Naast de liefde voor boeken is er ook natuurlijk de liefde voor een man. In Boone’s Hollow ontmoet Addie Emmett Tharp. Emmett was ze al eens vluchtig tegengekomen op de universiteit en het verbaasde haar hem op deze plek opnieuw tegen te komen. Emmett vertelt dat hij uit deze plaats komt en dat hij terug was gegaan om daar in de mijn te gaan werken, omdat hij ergens anders geen werk kon vinden. Addie mag Emmett erg graag, maar ze doet niks met haar gevoelens omdat Bettina, die ook een bibliothecaresse te paard is, haar heel duidelijk heeft gemaakt dat zij verloofd is met Emmett. Ook komt Addie er al heel snel achter dat mensen van buitenaf niet gauw geaccepteerd worden. Haar missie om boeken rond te brengen mislukt dan ook direct, omdat niemand met haar wil praten en haar zelfs bedreigt wanneer ze haar boeken rond wil brengen.

Helaas is ook dit laatste nog steeds iets wat in deze tijd ook gebeurt. Misschien niet zo erg meer in de grote steden, maar iets meer daar vandaan kan het soms best heel moeilijk zijn om bij de plaatselijke bevolking te gaan horen.

“Als we de bergmensen kunnen bezielen om te lezen, hebben we de kans om langgekoesterde, op angst gegronde bijgelovigheden weg te nemen die hen vasthouden in een moeras van kleingeestige ruzies en dwaze vooringenomenheden. We kunnen deze gemeenschap en zijn toekomstige generaties beïnvloeden door hen boeken ter hand te stellen en hen aan te sporen die te lezen.”-Kim Vogel Sawyer

In De droom van de bibliothecaresse zitten vele boodschappen. Zo komt zoals al gezegd vooral de liefde voor boeken erg naar voren. Maar ook het vertrouwen houden onder moeilijke omstandigheden, zelfs wanneer je er helemaal alleen voor staat. Addie’s moeder zei altijd al tegen haar “tel je zegeningen”. Iets wat we eigenlijk veel te weinig meer doen.

Het boek is erg kleurrijk geschreven. Door de uitgebreide omschrijvingen zie je het helemaal voor je. Ook weet de schrijfster je steeds te blijven boeien. Dit komt omdat er steeds een andere wending in het verhaal zit. Ook heeft ze de belangrijkste personages mooi neergezet en ga je als lezer van hen houden. Zelfs van Bettina, wanneer je achter haar werkelijke verhaal komt.

Kortom, ik heb erg genoten van het boek. Het is dan ook een boek dat helemaal bij mij past. Ik waardeer het boek op 5 sterren.

“Boeken, Addie, hebben de macht om mensen ten goede te veranderen.”-Kim Vogel Sawyer
Vector

★★★★★
De droom van de bibliothecaresseTitel: De droom van de bibliothecaresse | Oorspronkelijke titel: The Librarian of Boone’s Hollow | Inkijkexemplaar | Leesfragment | Auteur: Kim Vogel Sawyer | Vertaling: Lia van Aken | Uitgeverij: KokBoekencentrum | Categorie: historische romans | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 384 pagina’s | ISBN13: 9789029730853 | Verkrijgbaar sinds: 24-02-2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 22-04-2021 | Prijs paperback: €22.99 en e-book: €9.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.