De Goldbaum Dynastie


Recensie De Goldbaum Dynastie door Sandra Hutchison:
Het begin van een oorlog. Het einde van een tijdperk.

Dit indrukwekkend mooi geschreven verhaal start in Oostenrijk in het jaar 1911. Het verhaal is een combinatie van fictie en historische feiten. Gebaseerd op de familiegeschiedenis van de familie Rothschild, een zeer rijke Joodse familie die voornamelijk het geld verdiende met bankieren. Zij hadden de gewoonte hun dochters uit te huwelijken aan verre familieleden, op die manier bleef het geld in de familie en groeide hun macht met de jaren.

Het verhaal in het boek De Goldbaum Dynastie draait voornamelijk om Greta Goldbaum, een sympathieke hartverwarmende vrouw. Zij leidt een luxe leventje bij haar familie in Wenen en is een beetje een buitenbeentje. Ze heeft een sterke eigen wil, maar nu wordt ze toch (geheel tegen haar zin) geacht te trouwen met een verre neef Albert uit Engeland. In eerste instantie is er totaal geen klik tussen het tweetal, wat de meest vermakelijke hoofdstukken oplevert. Naast het min of meer romantische verhaal van dit tweetal komen er nog veel meer fascinerende personages in dit boek voor. Elk personage wordt door auteur Natasha Solomons flink uitgediept. Je leeft al snel met alle personages mee.

De stuk voor stuk pakkende verhaallijnen sluiten naadloos op elkaar aan, waardoor het niet vervelend is dat de auteur je telkens in de huid van een ander personage laat kruipen. Auteur Natasha Solomons heeft een bijzonder aangename schrijfstijl. Ze schrijft op een vertellende wijze en weet een ouderwets overkomende helicopterview in te zetten als schrijfstijl en toch ook zeer gedetailleerd te schrijven. Je wordt als het ware automatisch en vlot in het verhaal gezogen.

Naast Greta Goldbaum is Natasha Solomons ook in staat om al de andere personages tot leven te wekken. De pakkende personages kruipen onder je huid en blijven daar nog lange tijd zitten. Het verhaal voelt zeer compleet aan. Naast de nodige romantiek en de sfeer van weleer zijn er op slimme wijze heel veel historische feiten in het fictieve verhaal verweven. Ondanks deze min of meer verborgen geschiedenislessen (waaronder veel over de Eerste Wereldoorlog) en de op politiek gerichte hoofdstukken is het verhaal geen moment saai te noemen. Hou je normaal gesproken al van historische romans, dan mag dit boek zeker niet in je kast ontbreken. Van dit boek ga je houden!

Maar voor wie dit genre nieuw is, zou dit boek een mooie eerste kennismaking kunnen zijn. Aan werkelijk elk soort lezer lijkt te zijn gedacht. Hou je normaal niet zo van historische verhalen, dan weet de schrijfster je misschien wel te betoveren met de sfeerbeschrijvingen van bekende Europese steden, luxe huizen en de mooiste tuinen. De flora en fauna bijvoorbeeld beschrijft de auteur zo nauwkeurig dat je het automatisch voor je netvlies ziet verschijnen en direct zin krijgt om zelf in de tuin aan de slag te gaan. Aanrader!

★★★★★
Titel: De Goldbaum Dynastie | Leesfragment | Auteur: Natasha Solomons | Uitgeverij Ambo|Anthos | Categorie: historische roman | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 512 pagina’s | ISBN13: 9789026351181 | Verkrijgbaar sinds: 13-05-2020 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 30-06-2020 | Prijs: €22.50, e-book €14.399 | Bestellen