De poppenfabriek


Recensie De poppenfabriek door Antoinette van Steeg:
De poppenfabriek speelt zich af in de periode rond 1850 in Londen en is het debuut van Elizabeth Macneal. Ikzelf ben een groot liefhebber van debuten en historische romans en was zeer benieuwd naar dit verhaal. Of ik heb genoten van dit debuut? Zeker weten!

De poppenfabriek kent een beeldende beschrijving van hoe men destijds leefde en als lezer waande ik mij in de straten en gebouwen waarin het verhaal zich afspeelt. Het geeft goed weer hoe de mensen destijds hun brood verdienden en hoe men in het leven stond.

Silas Reed is een 38-jarige taxidermist die zijn dode dieren voornamelijk krijgt van de 10-jarige Albie. Silas is niet echt goed in zijn vak, maar kan er zijn brood mee verdienen. Ooit hoopt hij dat zijn werk op een grote expositie tentoongesteld zal worden. In zijn antiek- en curiosawinkel stelt hij zijn dieren tentoon. In de kelder van zijn winkel werkt hij aan de kadavers.

Albie verdient naast dit baantje ook zijn geld met het maken van poppenkleren. Deze brengt hij naar de poppenfabriek waar de tweeling Rose en Iris werkt en woont in een klein kamertje. Iris’ grote wens is om schilder te worden. Wat zou ze graag op een doek schilderen in plaats van de poppengezichtjes!
Rose had een mooi leven voor zich liggen voordat ze de pokken kreeg. Ze is jaloers op Iris, omdat zij gezond is. Wanneer Iris haar droom achternagaat, zien de zussen elkaar een periode niet.

Het is Albie die Iris en Silas aan elkaar voorstelt bij het Crystal Palace in het Hyde Park, wat verstrekkende gevolgen zal gaan hebben. Silas is ervan overtuigd dat Iris de vrouw van zijn leven is, terwijl Iris geen interesse heeft in hem. Iris wordt een obsessie voor Silas, terwijl Iris ondertussen schildermodel geworden is bij Louis, in ruil voor schilderlessen van hem. Niet veel later springt de vonk over tussen die twee. Iris raakt steeds meer thuis in de wereld van de kunstschilders.

Louis ziet dat Iris talent heeft en gelooft dat haar werken zeker ook een plek zullen krijgen in De Grote Tentoonstelling, wat de eerste wereldtentoonstelling zal worden. Waar de schilders druk bezig zijn met deze internationale tentoonstelling en hun werken, doet Silas verwoede pogingen om Iris te zien en zijn liefde te tonen. Hoe zal deze obsessie aflopen?

In De poppenfabriek worden de personages goed uitgewerkt en de climax had ik niet helemaal zien aankomen. Nadat ik het boek uit had, was ik benieuwd of deze tentoonstelling vroeger echt heeft plaatsgevonden. Dit blijkt inderdaad zo te zijn. Elizabeth Macneal heeft ware feiten verwerkt in dit sterke debuut.

De schrijfstijl is prettig, goed opgebouwd en met momenten zeer levendig. Het zou geschikt kunnen zijn voor een verfilming. Het verhaal is ondertussen al verkocht aan 30 landen en leverde haar, volgens de achterflap, de Caledonia Novel Award 2018 op.

De poppenfabriek is zeker een aanrader voor lezers die graag een goed debuut lezen. In het begin moest ik wel even in het verhaal komen, maar daarna wilde ik alleen maar verder lezen. Ik kijk uit naar het volgende boek van Elizabeth Macneal.

★★★★
Titel: De poppenfabriek | Auteur: Elizabeth Macneal | Uitgeverij: The House of Books | Categorie: Historische romans | Uitvoering: Paperback of e-book | 395 pagina’s | ISBN13: 9789043355000 | Verkrijgbaar sinds: 21-06-2019 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 26-06-2019 | Prijs max. €21,99 | Bestellen