De Tromslager


De TromslagerRecensie De Tromslager door Pierre Peeters:
In ‘De tromslager – Gedeserteerd uit het leger van Napoleon beschrijft auteur Frits Bosch de levensgeschiedenis van zijn op 15 september 1762 in Stein geboren stamvader Adam Bösch.

Van oudsher was de boerenfamilie Bösch aan de slag als dagloner in het Zwitserse graafschap Toggenburg. Adam had een goede band met zijn grootvader die hem veel over vroeger vertelde, hem leerde vissen en respect bijbracht voor de natuur. Na diens dood erft Adam zijn riem met mes evenals een buideltasje met visgerief. Adam zal dit in zijn verdere leven veelvuldig gebruiken en blijvend koesteren tot aan zijn dood in 1824.

Op zijn 27e slaat Adam op aanraden van zijn oom Elias een ander pad in, reist af naar Zuidelijk-Nederland waar hij als huursoldaat bij het Staatse leger aansluit en een carrière als tromslager start. Later dient hij tegen wil en dank in het Bataafse leger, staat zelfs oog in oog met keizer Napoleon en beslist uiteindelijk om te deserteren. Tot het Generaal Pardon in 1806 moest hij steeds op zijn hoede zijn om niet ontmaskerd te worden, wat hem echter niet tegenhield een gezin te stichten en hij ultiem als ‘dienaar van politie’ aan de slag kon.

Het staat buiten kijf dat Frits Bosch heel wat opzoekingswerk heeft verricht en plaatsen bezocht om uiteindelijk een mooi, interessant, aangrijpend en leerrijk tijdsdocument af te leveren.

Ik heb genoten van dit meeslepende boek waarin de figuur van Adam Bösch met alle egards wegloopt en historische figuren als Keizer Napoleon en diens broer Koning Lodewijk Napoleon slechts een vermelding in de kantlijn te beurt valt.

Door dit boek stak ik ook heel wat op over de Nederlandse geschiedenis, hoe een leger in elkaar zat en op welke manier men aan oorlogsvoering deed. Ik stond versteld van de belangrijkheid van een tromslager. Ik was van mening dat trommelaars meeliepen om het moreel van de soldaten tijdens gevechten aan te zwengelen, maar niets is minder waar. Een trommelaar was een spilfiguur die het loopritme aangaf en door speciale roffels en tromslagen commando’s op grote afstand doorgaf aan de soldaten tijdens de gevechten.

Frits Bosch heeft een vlotte meeslepende spannende en beschrijvende schrijfstijl. Het boek boeide van begin tot einde en ik kon mij helemaal inleven in de gebeurtenissen en zag alles als in een film voor mijn ogen afspelen.

Op een heel warme, menselijke manier verraste en ontroerde de auteur mij hoe hij het lijden en de ontberingen van het volk beschreef, maar evenzeer met het plezier dat men beleefde en met het weinige dat men maar bezat toch een fijn en gelukkig leven kon leiden. Het was gelukkig niet altijd kommer en kwel. Dit stemde mij toch tot nadenken over de manier waarop wij nu leven.

Leuk vond ik hoe de auteur onderwerpen als trouw, eerbied, vertrouwen, liefde, doorzettingsvermogen en het maken van keuzes in zijn boek heeft verwerkt. Achter in het boek is een interessante literatuurlijst opgenomen.
Ik kan dit boek aan iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en in Napoleon in het bijzonder aanraden.
Dit prettig leesbare boek met heel wat achtergrondinformatie waardeer ik graag met vier sterren.

Uitgeverij De Brouwerij

★★★★
De TromslagerTitel: De Tromslager | Ondertitel: Gedeserteerd uit het leger van Napoleon. | Auteur: Frits Bosch | Uitgeverij de Brouwerij | Categorie: Historische romans | Verkrijgbaar als paperback | 192 pagina’s | ISBN13: 9789083114545 | Verkrijgbaar sinds: november 2021 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 12-12-2021 |Prijs: €20,00 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.