De verborgen kinderen


Recensie De verborgen kinderen door Antoinette van Steeg:
Brighton Friedrich woont samen met haar moeder op Riverside, een psychiatrische instelling waar de nu veertienjarige Brighton destijds geboren is. Als uitzondering mag ze bij haar moeder wonen, waardoor ze als enig kind op de afdeling verblijft waar ze erbarmelijke situaties mee moet maken.

Zuster Joann is als een surrogaatmoeder voor haar. Ze heeft Brighton onder haar vleugels onderwijs aangeboden en waar het kon opgevoed. Naast Joann ziet ze Angel die ze leerde kennen toen ze vijf was. Een jongen die zijn ouders niet kent en een bijzonder uiterlijk heeft. Hij is namelijk als albino geboren.
Zo op het eerste gezicht lijkt Brighton het goed te hebben binnen Riverside, omdat ze niet beter weet. De patiënten ziet ze als vrienden en Joanne en Angel zijn haar beste vrienden. Pas als ze zestien is en een gesprek opvangt, dringt het tot haar door dat haar leven niet is zoals het lijkt. Brighton besluit koste wat het kost de ontstane situatie te voorkomen. Dit kost haar wel haar positie als ‘gewoon’ meisje. Ze wordt door haar tegendraadse gedrag als patiënte behandeld en Joann en haar relatie komen onder druk te staan.

Naast Brigthons verhaal in het verleden lezen we dit ook in het heden. Riverside gaat verbouwd worden tot appartementen en de media willen graag de geschiedenis van Riverside publiceren. Brigthon, die nu Nell heet, rakelt haar verleden weer op, dat ook na de sluiting van Riverside altijd een rol heeft gespeeld in haar leven. Nadat ze Riverside achter zich liet, heeft ze een moeilijke start gekend, want de echte wereld buiten Riverside kende ze niet. Nu is ze oud en komen alle herinneringen weer naar boven.

Elisabeth Byler Younts heeft een belangrijke geschiedenis een gezicht gegeven. Over de erbarmelijke situaties van de gestichten zijn eerder boeken verschenen, maar de auteur weet een geheel eigen, deels geromantiseerde, draai aan haar verhaal te geven. Het boek kent meerdere tijdzones. Zo lezen we bijvoorbeeld over de periode in 1928, 1941 en 1990. Dit zorgt voor pakkende tijdlijnen die het leven van Brighton goed weergeven.
Vooral de periodes in het verleden weet Byler Younts goed te beschrijven en je voelt met de patiënten mee. Wat een verschrikkingen hebben die moeten doorstaan. Het heden is het minst uitgewerkt en had voor mij meer uitgeschreven mogen worden. Dan had het boek nog meer emoties gekend die passend waren binnen de gebeurtenissen.

Vanaf de eerste bladzijden is De verborgen kinderen een verhaal waarin ik wilde verder lezen. Wat heeft Brigthon moeten doorstaan in haar jonge leven en welke gevolgen had dit voor haar toen ze volwassen werd? Het boek kent een Christelijke achtergrond, maar echt op de voorgrond treedt dit niet.
Doordat zowel Brighton als Joann en Angel een gezicht krijgen in dit aangrijpende verhaal, leest het boek vlot. De schrijfstijl is prettig en kent een goede opbouw waardoor situaties en keuzes die destijds gemaakt werden, in perspectief komen te staan.

De verborgen kinderen is een boeiend boek met een aangrijpend thema dat zeker niet vergeten mag worden. De misstanden en keuzes die gemaakt werden, zijn schrijnend en bijna niet voor te stellen. Door het verhaal vanuit verschillende tijdlijnen te schrijven krijgt de lezer een kijkje in welke gevolgen dit had voor Brighton. Ik geef dit boek graag 4 sterren.

★★★★
Titel: De verborgen kinderen | Leesfragment | Auteur: Elisabeth Byler Younts | Uitgeverij: Kok Boekencentrum | Categorie: roman | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 384 pagina’s | ISBN13: 9789029729703 | Verkrijgbaar sinds: 11-08-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 18-09-2020 | Prijs: € 22.99, e-book € 9.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.