Het boek van Jongen


Recensie Het boek van Jongen door Pierre Peeters:
E
en prachtig middeleeuws avontuur van een geitenhoeder en een pelgrim!

Het boek van Jongen is een historische roman die speelt in het Frankrijk van 1350.
Hoofdfiguur is Jongen, een geitenhoeder die op de hofstee van Monsieur Jacques leeft en woont. Hij heeft geen andere naam dan Jongen, heeft het gezicht van een engel, kan erg goed klimmen, kan spreken met de dieren en heeft een bochel.

Wanneer hij op een dag een appel uit een boom haalt, merkt hij een zonderlinge figuur op. Aan de kleding te zien gaat het om een pelgrim: hij draagt een bruine pelgrimspij, een bruine pelgrimsmantel, een lange staf en een ransel aan een steel. De pelgrim Secundus verkrijgt van Kokkie – de oorspronkelijke kokkin van Monsieur Jacques en sinds kort vrouw des huizes – dat Jongen als knecht mee mag op pelgrimstocht naar het feest van Sint-Petrus’-Trap.

Van zijn nieuwe meester verneemt Jongen dat hij zich vroeger met de wet bezighield en nu op zoek is naar zeven kostbare relieken: ‘rib tand duim scheen stof hoofd graf’, alle gelinkt aan de heilige Sint-Petrus. Tussen beiden groeit langzaam het vertrouwen en ze worden als het ware zielsgenoten en vrienden. Ze komen meer en meer over zichzelf en over elkaar te weten. Maar er rijzen ook nog vragen: Is Jongen een engel of niet? Waarom ruikt Secundus naar zwavel en waar heeft hij de sleutel vandaan die alle deuren opent? Het bemachtigen van de relieken gaat niet altijd van een leien dakje, maar door hun krachten te bundelen verzamelen ze alles wat ze beoogden.

De auteur schreef een mooi middeleeuws verhaal. Ze beschrijft en schetst heel mooi en duidelijk de veertiende eeuw. Heeft niet alleen oog voor de machthebbers, maar ook voor het gewone volk. Hoe ze leefden, hoe het geloof een belangrijke rol speelde in hun bestaan en ze zich lieten meeslepen en in de luren lieten leggen door o.a. geestelijken, … Ze beschrijft ook uitvoerig hoe een pelgrimstocht toen verliep en welke gevaren er om de hoek loerden: struikrovers, plunderende soldaten en niet te vergeten, er heerste toen ook hongersnood en de pest. Het is een rollercoaster van belevenissen, humor, avontuur, wonderen en mysterie.

Het boek van Jongen is uitgegeven in een prachtige hardcover-versie in handig formaat. De cover is van de hand van Marry van Baar en blijft prachtig om naar te kijken. De skyline van een ommuurde stad met immense gebouwen, een schip begeleid door zeevogels, een roedel honden en neerhofdieren, naast mooi afgebeelde middeleeuwse figuren.

Het verhaal bestaat uit vier grote hoofdstukken onderverdeeld in kleinere verhalen. Ieder verhaal is voorzien van een mooie illustratie van Ian Schoenherr die verwijst naar een gebeurtenis in het verhaal. De auteur heeft een erg mooie, vlotte, verhalende, meeslepende en beschrijvende schrijfstijl.

Dit boek is een must voor iedereen die houdt van op waarheid gebaseerde historische feiten. De doelgroep is jongeren vanaf 10 jaar, maar ook volwassenen zal dit boek kunnen bekoren.

Naast een mooi verhaal laat het de lezer ook inzien dat je steeds in jezelf moet geloven, dat je meer kunt dan je denkt, dat samenwerken en krachten bundelen tot veel resultaten kan leiden en dat niet alles is wat het lijkt!
De vertaling van deze uitgave is van Ester Ottens.

Voor de mooie uitgave, voor het historische kader, voor het meeslepende avontuur waardeer ik dit boek heel erg graag met vijf sterren.

★★★★★
Titel: Het boek van Jongen | Auteur: Catherine Gilbert Murdock | Vertaling: Esther Ottens | Illustraties: Ian Schoenherr | Uitgeverij Querido | Categorie: Literatuur & Historische roman | Verkrijgbaar als: hardcover | Pagina’s: 272 | ISBN13: 9789045124032 | Verkrijgbaar sinds: 19-05-2020 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 24-06-2020 | Prijs: €18.99 | Bestellen