Het Boleyn Mysterie


Recensie Het Boleyn Mysterie door Antoinette van Steeg:
Kathleen McGowan heeft met Het Boleyn Mysterie een prachtige historische roman geschreven. Dit is niet haar eerste historische roman in deze serie. Eerder verscheen van haar hand Het Magdalena mysterie, Het Jezus mysterie en Het Medici mysterie.

Deze keer gaat het verhaal over Anne Boleyn. We lezen hoe haar leven is geweest en wat een bijzondere vrouw ze destijds was. Daarnaast lezen we het verhaal van de journaliste Maureen Paschal. Zij doet onderzoek naar het leven van Anne Boleyn. Wanneer Maureen met het onderzoek bezig is, wordt in de Tower of London het lichaam gevonden van een onthoofde vrouw. Pikant detail: ze is verkleed als Anne Boleyn.

Helaas blijft het niet bij deze moord en blijken er meer vrouwen doelwit te zijn van deze moordenaar. Maar waarom hebben deze moorden met Anne Boleyn te maken? Hoe verder het onderzoek loopt, hoe meer Maureen moet vrezen voor haar eigen leven. Wie en waarom zit er achter deze vreselijke moorden? Wie was Anne Boleyn en waarom is haar leven nu nog zo belangrijk voor de moordenaar?

Kathleen McGowan heeft mij de volle 480 bladzijden weten te boeien. Wat heeft zij een bijzonder verhaal geschreven, dat zo gedetailleerd is en gelijktijdig goed te lezen is. Eerlijk gezegd was ik in eerste instantie wat huiverig voor de uitgebreide schrijfstijl. Zou de spanningsboog genoeg gespannen blijven om het verhaal levendig te houden? Ik kan dat niet anders dan met een volmondig ja beantwoorden.

Er komen veel personages in het boek voor, maar deze zijn een waardevolle toevoeging aan het geheel. Daarnaast gebeurt er veel, maar nergens raakte ik de lijn van dit alles kwijt. Het Boleyn mysterie is voor mijn gevoel compleet en sterk uitgewerkt.

Tijdens het lezen heb ik af en toe op internet gekeken naar informatie over Anne Boleyn. Er is veel te vinden over haar. Dit zie je in Het Boleyn Mysterie terugkomen in een prachtig verhaal. Kathleen McGowan heeft het leven van die tijd goed uitgewerkt. Ze heeft veel research gepleegd voor dit verhaal. Kathleen heeft onder andere een studie gevolgd over internationale folklore en mythologie, de geschiedenis van de orale traditie in Europa en het Midden-Oosten. Voor deze serie heeft ze twintig jaar lang op vier continenten onderzoek gedaan.

De afwisseling van de verhalen over Anne Boleyn en Maureen Paschal, zorgen voor een goede balans in dit verhaal. Stap voor stap leerde ik de beide dames beter kennen en de afsluiting van het boek was passend.

Ik ben echt verrast door Het Boleyn Mysterie en ik heb een goed uitgewerkt geschiedenisverhaal, verweven in het leven in het heden gelezen. De andere drie titels in deze serie komen op mijn nog te lezen lijst. Ik ben heel benieuwd of ze deze boeken ook zo boeiend heeft geschreven.
4,5 sterren

★★★★
Titel: Het Boleyn Mysterie | Leesfragment | Auteur: Kathleen McGowan | Uitgeverij A.W. Bruna | Categorie: historische roman | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 480 pagina’s | ISBN13: 9789400501430 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2019 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 15-10-2019 | Prijs: €21.99 (e-book € 14.99) | Bestellen