Het Heksenhuis


Recensie Het Heksenhuis door Pierre Peeters:
In dit boek volgen we Eva Babel, een jong meisje dat opgroeit bij haar oma in Duitsland, waar men volop bezig is heksenjachten te organiseren op vermeende heksen en adepten van de duivel.

Wanneer Eva’s grootmoeder, een vroedvrouw die tevens goed op de hoogte is van geneeskrachtige kruiden, op beschuldiging van hekserij opgepakt en afgevoerd wordt, besluit Eva haar grootmoeder op te zoeken en te helpen ontsnappen uit ‘Het heksenhuis’ in Bamberg. In het heksenhuis krijgt Eva tegen kost en inwoning werk en wordt ze geconfronteerd met de vreselijke gruwel van het martelen, maar haar grootmoeder kan ze nergens vinden. Na enige tijd ontdekt ze in het archief een brief van burgemeester Johannes Junius, gericht aan zijn dochter Veronica. Eva beseft dan dat het de hoogste tijd is om ‘het heksenhuis’ te verlaten. 

Samen met een aantal ‘vrienden’ gaat ze op zoek naar betere oorden, om na een aantal omzwervingen uiteindelijk in Leiden terecht te komen. Zal Eva de heksenjagers kunnen ontlopen? Achterhaalt zij de waarheid over haar familie? Heeft Eva nog een ‘veilige’ toekomst?

Het Heksenhuis is een historisch verhaal gebaseerd op ware feiten, op historische figuren, op bestaande brieven … en speelt in de zeventiende eeuw. Het boek overbrugt een periode van 23 jaar, nl. van het jaar 1609 tot het jaar 1632. De auteur wijdt de lezer volledig in in de mythe van heksen en duivelsaanbidding, maar een groot deel is voorbehouden aan heksenbestrijding, waarbij niets uit de weg wordt gegaan en de gruwelijke martelpraktijken en verhoortechnieken volledig uit de doeken worden gedaan.

Wat mij betreft is het een ingrijpend, pakkend, tragisch, heel overtuigend, boeiend, leerrijk en spannend boek geworden. Je merkt aan alles dat de auteur zich terdege heeft verdiept in de materie door o.a. het beeldend beschrijven van feiten, van foltermethodes, van gebeurtenissen uit die tijd …

Voor dit boek wist ik heel weinig af over heksen, duivels en heksenjacht. Dit boek maakte mij diets over de harde leefomstandigheden in de beschreven periode, maar ik kwam ook veel te weten over de wrede heksencommissies, de tortures die vermeende heksen en duivelsaanbidders moesten ondergaan, de onmenselijkheid jegens personen … waarbij ik heel vaak mijn wenkbrauwen moest fronsen.

Bizar hoe door de geschiedenis heen er steeds mensen – machthebbers – zijn die zoveel mogelijk naar hun hand – willen – zetten en hierbij geen middel schuwen: het rechtssysteem dat misbruikt wordt, mensen de mond wordt gesnoerd en veel fake-news de wereld wordt ingestuurd.

De auteur heeft een interessante schrijfstijl: erg vlot, heel beeldend, beschrijvend en soms ook plastisch. Heel leuk vond ik de interessante afbeeldingen uit de ‘heksencultuur’ die tussen de hoofdstukken werden geplaatst. De bijhorende teksten spreken tot de verbeelding. Fijn dat na het naschrift waarin de auteur verduidelijkingen geeft, een afbeelding wordt gevoegd van de brief van burgemeester Johannes Junius, gevolgd door een vertaling. De auteur liet ook een interessante bronnenlijst opnemen, waaruit eens te meer blijkt dat ze niet over één nacht ijs ging en zich terdege heeft ingelezen en heeft ingewerkt in het onderwerp.

Het boek heeft een aantrekkelijke cover: een houtgravure van Bernard Zuber, voorstellende een ‘heksensabbat’. Hierop duidelijk opvallend: twee pentagrammen in de bovenhoeken en centraal een duivel met mes in de hand die een baby krijgt aangereikt van een ‘heks’.

Dit was de eerste roman die ik van Jacqueline Zirkzee las en ze heeft mij helemaal ingepakt. Graag lees ik meer van haar hand.

Voor het interessante en beklijvende onderwerp geschreven vanuit een origineel oogpunt, voor het mooie verhaal, voor de fijne schrijfstijl waardeer ik dit boek heel erg graag met 5 sterren.

★★★★★
Titel: Het Heksenhuis | Auteur: Jacqueline Zirkzee | Uitgeverij De Brouwerij | Categorie: Historische romans | Verkrijgbaar als: paperback | Prijs: €20,99 | 370 pagina’s  | ISBN13: 9789083114514 | Verkrijgbaar sinds: december 2020 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 15-02-2021 | Prijs: €20.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.