Het huis voor ongewenste meisjes


Recensie Het huis voor ongewenste meisjes door Antoinette van Steeg:
Maggie is 15 jaar wanneer ze zwanger raakt. Absoluut not done, helemaal omdat de vader niet geaccepteerd wordt door haar familie. Ze wordt bij familie ondergebracht tot het kind geboren wordt. Hier is ze echter niet veilig. Het meisje wordt geboren en ter adoptie afgestaan aan een weeshuis. Maggie geeft haar de naam Elodie en trekt weer bij haar ouders in. Het leven is veranderd voor Maggie.

In de jaren 50 werd besloten, door de Fransman premier Maurice Duplessis, dat de weeshuizen in Quebec de status psychiatrische ziekenhuizen kregen. De kinderen kregen geen onderwijs meer en de zorg was ver te zoeken. Zo ook voor de Elodie. Een jong pienter meisje dat onder erbarmelijke omstandigheden opgroeit. Zo moet ze psychiatrische patiënten verzorgen en wordt ze al jong aan het werk gezet.

Maggie wil koste wat het kost haar dochter ooit vinden. Alleen weet ze niet hoe. Weeskinderen waren niet traceerbaar en verhuisden tussen de tehuizen. Leeft Elodie nog wel? Ze heeft een relatie met een man die de familie wel graag ziet. Echter is dit niet wat ze zelf zoekt. Deze man is nog van de oude stempel en ziet haar graag moeder worden en thuisblijven. Maggie wil juist blijven werken, mocht er een kind komen. Uiteindelijk ontmoet ze haar jeugdliefde Gabriel weer en de liefde blijkt nog steeds wederzijds. Alleen weet Gabriel niks van haar zwangerschap destijds. Hij is furieus als hij dit hoort. Zal de liefde overwinnen?

Ondertussen hoopt Maggie ooit van haar ouders meer te horen over wat er met Elodie is gebeurd. Haar vader leeft voor zijn winkel en kent ook zo zijn geheimen. Zijn relatie met Maggies moeder is bijzonder te noemen. Dan wordt hij ongeneeslijk ziek. Maggie ontdekt papieren over haar dochter en gaat op onderzoek uit.

Elodie is inmiddels uit het tehuis en probeert haar leven weer op te pakken. Ze besluit haar verhaal met een journalist te delen onder een pseudoniem. De waarheid mag met iedereen gedeeld worden.

Zal Maggie ooit Elodie vinden? Zullen Gabriel en Maggie eindelijk hun relatie nieuw leven kunnen inblazen ondanks het verleden?
Zodra ik begon te lezen in Het huis voor ongewenste meisjes was ik verknocht aan het boek. Het is een boek met voldoende snelheid en tragedie. Onvoorstelbaar dat dit echt is gebeurd!

Joanna Goodman heeft veel research gedaan voor dit boek, alweer haar zesde boek. Ze weet de nadruk goed te leggen op hoe schrijnend deze periode was voor zowel de moeder als het kind.

De afwisseling tussen de vertellingen vanuit Elodie en Maggie geeft het boek evenwicht. Continu wil je weten hoe het ze vergaat. Het einde is enigszins voorspelbaar, maar past zo goed bij het verhaal.

Ik ben echt onder de indruk van dit boek. Het ging onder mijn huid zitten en liet mij niet meer los. Een geschiedenis die ik nog niet kende, maar goed dat die bekendheid krijgt. Ook dit zijn verschrikkelijke gebeurtenissen die nooit vergeten mogen worden.
Ik geef het boek 4,5 sterren.

★★★★
Titel: Het huis voor ongewenste meisjes | Leesfragment | Auteur: Joanna Goodman | Uitgeverij De Fontein | Categorie: Historische romans | Uitvoering: paperback of E-book | 336 pagina’s | ISBN13: 9789026147982 | Verkrijgbaar sinds: april 2019 |Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 06-05-2019 | Prijs max.: €19,99 | Bestellen