Lied voor de vermisten


Recensie Lied voor de vermisten door Antoinette van Steeg:
Pierre Jarawan (1986) heeft met Lied voor de vermisten zijn tweede boek uitgebracht. Eerder debuteerde hij met De zoon van de verhalenverteller, dat een groot publiek wist te bereiken en lovende recensies ontving.

In Lied voor de vermisten wordt het verhaal verteld vanuit Amin, die de lezer op een prachtige wijze in het verhaal betrekt. In het begin is het even in het verhaal komen, maar daarna wordt de lezer in een boeiende familiegeschiedenis betrokken, die je alleen maar kan raken. De zinnen zijn pakkend, ontroerend, filmisch, poëtisch en prachtig krachtig. Hierdoor wordt de lezer bijna betoverd door de gebeurtenissen en sla je het boek met een zucht dicht.

Het verhaal begint in 2011 wanneer het onrustig is in Beiroet. Deze periode staat bekend als de Arabische lente. Vanaf dit moment legt Amin zijn herinneringen vast in een dagboek. We maken kennis met zijn oma, zijn vriend Jafar, maar ook met zijn terugkeer van Duitsland naar Beiroet. Zijn ouders zijn overleden en zijn oma voedt hem op. Amin voelt zich alleen in Beiroet, waar hij samen met Jafar door de kapotte stad dwaalt. De twee raken onafscheidelijk, tot opeens de vriendschap abrupt stopt doordat Jafar verdwijnt. Ondertussen lijkt oma zich in Beiroet beter te voelen dan in Duitsland. Ze pakt haar oude hobby weer op en opent zelfs een galerie annex café. De relatie tussen Amin en zijn oma verandert, maar is dit wel ten goede? Tussen alle gebeurtenissen in het leven van Amin leren we ook Beiroet beter kennen. Jarawan weet de sfeer prachtig te beschrijven en je waant je in Beiroet. Ondertussen ontwikkelt Amin zich ook steeds meer door het verhaal heen en heb je het idee dat je bijna onderdeel bent van zijn leven.

Jarawan heeft zijn boek opgedeeld in drie delen. De korte hoofdstukken zorgen voor een vlot en gangbaar verhaal. Tijdens het lezen is het wel opletten, omdat de tijdsprongen niet altijd aangeduid worden. Hoe verder het verhaal vordert, hoe meer ik in het verhaal kwam en ook makkelijk de tijdsperiodes begreep.

Met Lied voor de vermisten herdenkt Jarawan de verdwenen vermisten die tussen 1975 en 1990 door de burgeroorlog verdwenen. Maar liefst 17415 mensen zijn tot nu toe nog vermist. Dit verhaal kruipt onder de huid en liet mij na het dichtslaan nog nadenken over de inhoud. Wat een bijzondere en pakkende schrijfstijl heeft Pierre Jarawan! Doordat hij het land kent en daarnaast goede research heeft gepleegd, klopt het verhaal. Hij weet fictie en waarheid goed te combineren, waardoor er een prachtig filmisch verhaal is ontstaan. Jarawan heeft met zijn tweede boek bewezen dat hij een auteur is die prachtige gebeurtenissen tot een mooi verhaal kan verweven.

★★★★★
Titel: Lied voor de vermisten | Leesfragment | Auteur: Pierre Jarawan| Uitgeverij HarperCollins | Categorie: historische roman, oorlogsroman | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 416 pagina’s | ISBN13: 9789402704822 | Verkrijgbaar sinds: 19-05-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 05-06-2020 | Prijs: € 22.99, e-book € 4.99 | Bestellen