Maggie’s strijd


Maggie's strijdDe Paasopstand en de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog

Na haar succesvolle feelgoodroman Shamrocks en regenbogen dat in Ierland speelt, komt Karin Hover met een historische roman die ook in Ierland speelt, maar dan een eeuw eerder. Evi uit het eerdere deel vindt op de zolder van haar schoonmoeder oude notitieboeken die van de overgrootmoeder van haar man zijn. Deze dame was net als Evi van Nederlandse afkomst en daarom begint Evi de aantekeningen te vertalen en te verwerken tot een verhaal over het leven van Margreet van den Dungen.

Margreet woont in Den Bosch en weigert om volgens de regels van de familie huisvrouw te worden. Ze besluit van huis weg te lopen en haar opleiding in de verpleging te benutten om zich in te zetten voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Ze komt terecht in de loopgraven in Frankrijk, maar blijkt niet opgewassen te zijn tegen het leed dat ze daar meemaakt. Gelukkig wordt ze overgeplaatst naar een ziekenhuis in Arras. Daar leert ze de Britse officier Anthony Shackleton kennen, de twee worden verliefd en samen gaan ze naar Dublin. Maar de aandacht van Anthony verflauwt, ze ontmoet de vrijheidsstrijder Sean Fitzpatrick en daardoor voelt ze zich voor een onmogelijke keuze gesteld. En dat alles tegen een achtergrond van opstand en oorlog.

Het leven van Margreet, die in Ierland Maggie wordt genoemd, loopt niet over rozen, waardoor de titel van het boek meteen duidelijk wordt. De historische feiten die een grote rol spelen, zijn gedegen onderzocht door de auteur. De rest van het verhaal is fictie, maar feiten en fictie worden vloeiend door elkaar heen verweven waardoor je urenlang meegevoerd wordt in deze menselijke strijd van een moedige vrouw die voor haar eigen geluk heeft gekozen en heel veel hobbels tegenkomt op haar weg.

Het boek leest als een trein, mede door de prettige en toegankelijke schrijfstijl van Karin Hover. Als lezer krijg je veel sympathie voor deze dappere vrouw die confrontaties niet uit de weg gaat en wil je weten hoe ze zich staande houdt in deze Ierse strijd voor onafhankelijkheid en vrijheid. De karakters van de andere personages worden ook goed uitgediept, maar vooral Maggie speelt hierin een hoofdrol. Geen enkel leed blijft haar bespaard en toch krabbelt ze iedere keer weer op.

Maggie’s strijd is een historische roman die in Ierland speelt ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, waar op dat moment ook de strijd van de Ieren tegen de overheersing van Engeland woedt. Een bloedige strijd vanuit de kracht van een volk dat vrijheid verkiest boven overheersing. Het is een verhaal dat indruk maakt en je meeneemt in een geschiedenis die verwoord wordt door de ogen van een Nederlandse vrouw die verguisd is door haar familie, maar zoveel overlevingsdrang in zich heeft dat ze meestrijdt en meeleeft met het Ierse volk.

Maggie’s strijd is een ode aan de liefde en aan Ierland. Het kan niet anders dan dat je bij het lezen van dit boek verliefd wordt op dat land met zijn bijzondere rituelen, het Gaelic (de oorspronkelijke Ierse taal), de Keltische muziek en gewoontes. Gelukkig wordt achter in het boek alvast de aankondiging gedaan dat een volgend boek, dat zich weer in deze familie afspeelt, in de maak is.

★★★★
Maggie's strijdTitel: Maggie’s strijd | Auteur: Karin Hover | Uitgeverij: BoekenGilde | Categorie: historische romans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 364 pagina’s | ISBN13: 9789464373424 | Verkrijgbaar sinds: maart 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 21 maart 2023 | Prijs: € 20,00 en  e-book € 9,95 | Online te bestellen via: Bol.com 
Boekengilde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.