Piranesi


Recensie Piranesi door Antoinette van Steeg:
Susanne Clarke werd bekend met de wereldwijde bestseller Jonathan Strange & Mr. Norrell. Zal haar nieuwe boek Piranesi net zulke hoge ogen gooien?

Toen ik het boek ontving en de lovende woorden op de achterflap las, werd mijn nieuwsgierigheid aangewakkerd. Als er in het buitenland al zo lovend wordt gereageerd, dan moet dit toch wel een prachtig verhaal zijn?

Piranesi is een boek dat mij in het begin niet gelijk aantrok. Ik had niet direct feeling met het verhaal, maar er zat wel een trigger die mij nieuwsgierig bleef houden naar het verloop. Nadat ik zo’n veertig bladzijden had gelezen, was ik om en wilde ik verder blijven lezen. Clarke heeft het boek opgedeeld in zeven delen, die het verhaal een fijne balans geven. Langzaamaan worden de geheimen ontrafeld en komen we achter de waarheid.

Clarke heeft een prachtige en boeiende schrijfstijl die ook nog vrij beeldend is. Zo benoemt ze de ruimtes in het huis zo dat ik mij de situaties kon voorstellen. Ook benoemt ze zo af en toe de afstanden die Piranesi aflegt. De personages naast Piranesi hebben bijzondere namen. Zo leeft hij samen met De Ander, die een prominente plek in dit boek speelt. Ze zien elkaar twee keer in de week, één uur op dinsdag en vrijdag.

Piranesi is een actief persoon die aan de hand van zijn dagboek herinneringen opschrijft. Wanneer hij erachter komt dat er een nieuw iemand in het huis is die ook nog geheime boodschappen achterlaat, raakt hij in verwarring. Wil deze persoon, die hij 16 noemt, hem helpen of is het juist de vijand?

Veel woorden worden in dit boek met een hoofletter geschreven wat mij in het begin wat afleidde. Waarom moesten woorden zoals Getijden, Standbeeld en Wereld steeds met een hoofdletter worden geschreven? Naarmate ik verder las, werd dit steeds meer onderdeel van het verhaal. 

Piranesi begon ik, zoals gezegd, met enige twijfel te lezen, maar hier was niks meer van over nadat ik het boek dichtsloeg. Tjonge, wat een prachtig verhaal heeft Clarke geschreven zeg! Het is echt zo’n verhaal dat je laat ervaren en genieten van elke gebeurtenis. Toen uiteindelijk het geheel was ontrafeld, kon ik alleen maar met een glimlach het verhaal afsluiten.

Ik heb het eerste boek van Clarke niet gelezen, maar mijn nieuwsgierigheid is wel gewekt. Clarke heeft een sprookjesachtige, beeldende schrijfstijl die de lezer langzaam meeneemt in het mysterie. Ze weet de sfeer goed weer te geven, maar ook de gedachte van haar hoofdpersonage.

Susanne Clarke heeft mij verrast en laten genieten van een prachtig verhaal. De korte dagboekaantekeningen zorgen ervoor dat het verhaal tempo houdt en de lezer nieuwsgierig blijft naar de afloop.
★★★★
Titel: Piranesi | Leesfragment | Auteur: Susanne Clarke | Uitgeverij Orlando | Categorie: historische romans | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 304 pagina’s | ISBN13: 9789493081680 | Verkrijgbaar sinds: 30-10-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 11-12-2020 | Prijs: € 22.50, e-book € 12.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.