Val uit de tijd


Val uit de tijdRecensie Val uit de tijd door Sheila Vermeulen:
Welke weg zal ze volgen als ze echt naar haar hart luistert?

Helena zou, na het overlijden van haar vader, maar wat graag zijn bedrijf voortzetten. Het werk dat daarbij komt kijken, heeft ze al vele jaren aan zijn zijde uitgevoerd en de laatste maanden heeft ze zijn lakenhandel zelfs helemaal alleen gerund.

Het koopmansgilde tolereert echter geen vrouw aan het hoofd van een onderneming. Hierdoor heeft Helena maar twee opties: trouwen of haar vaders rechten verkopen. Maar beide opties passen niet bij de ambities en wensen van Helena.

“Het werd tijd serieus na te denken over haar opties. Zij kon niet in beslag blijven roeren telkens wanneer ze de werkelijkheid niet onder ogen wilde zien. Ze kon het bedrijf niet voortzetten zoals zij wilde.”-Janine Brandsen

Haar wens om zelfstandig te blijven opereren zorgt voor veel weerstand onder de koopmannen en Helena moet zelfs vrezen voor haar veiligheid.

Val uit de tijd van Janine Brandsen is een mooie historische roman die je meeneemt naar het leven en de tijdgeest van 1345.

Val uit de tijd draait grotendeels om Helena, maar op een aantal momenten in het verhaal kijk je ook mee bij nog twee andere jonge vrouwen. De vrome en ingetogen Betje en de jeugdige flapuit Dorothea bieden daarin een geheel eigen kijk op de tijd waarin ze zich bevinden. Beide vrouwen hebben wensen en dromen die soms haaks op die van Helena staan en wekken, onder andere daardoor, nieuwsgierigheid op.

Ondanks dat ik zeker geen kenner ben van de periode waarin het verhaal zich afspeelt, maakte Janine Brandsen het makkelijk om de setting voor me te kunnen zien. Het straatbeeld, de markten, de leefomstandigheden en zelfs de geuren zijn zeer beeldend beschreven.

De ambitieuze en zelfstandige Helena past eigenlijk niet in de periode waarin ze leeft. Haar frustratie en weigering om zich te schikken naar de, in haar ogen, onrechtvaardige regels, stuwen haar voorwaarts. De auteur heeft de dualiteit tussen Helena’s wensen en dat wat als wenselijk wordt beschouwd, krachtig en toch ingehouden beschreven. Hierdoor voel je je voor even een bezoeker van de tijd waarin Helena vecht voor haar rechten.

Val uit de tijd van Janine Brandsen heeft mij aangenaam verrast en bewijst maar weer dat je hele fijne ontdekkingen kunt doen als je ook boeken buiten je comfortzone leest. Deze historische roman krijgt 4 sterren van mij.

godijn
★★★★
Val uit de tijdTitel: Val uit de tijd | Auteur: Janine Brandsen | Uitgeverij: Godijn Publishing | Categorie: romans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 292 pagina’s | ISBN13: 9789493233546 | Verkrijgbaar sinds: 24-04-2021  | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 31-07-2021 | Prijs: €18,99 en e-book €9,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.