Vlindervlucht


VlindervluchtRecensie Vlindervlucht door Jolanda Kalkman:

De proloog van het boek Vlindervlucht neemt je mee naar een afschuwelijke gebeurtenis die in 1860 heeft plaatsgevonden. De dochter van Rose, Ashley van nog maar net negen jaar, wordt verkocht. Rose had niet veel wat ze aan haar dochter mee kon geven. Maar de twee vlinderknoopjes van haar versleten jurk kon ze gelukkig wel meegeven.

Hierna springt het verhaal vooruit, naar 1946. Hier leer je Millie kennen. Millie had een droom, een eigen kledingwinkel bezitten. Maar als vrouw, en helemaal als vrouw met gemengd bloed, lijkt deze droom onmogelijk te verwezenlijken. Wanneer ze op een dag tegen een verkeerde man aanloopt, zit er voor Millie maar één ding op, ze moet vluchten. Het enige wat ze mee kan nemen op haar vlucht, zijn twee vlinderknopen en haar droom.

Vervolgens is er weer een sprong in de tijd, helemaal naar het heden. Daar ontmoet je Harper. Ook Harper heeft maar één droom: kleding ontwerpen om deze in haar eigen kledingwinkel te verkopen. Maar wanneer haar eindbeoordeling onvoldoende is, besluit Harper haar droom op te geven en terug te keren naar haar geboorteplaats. Op aanraden van haar vader bezoekt ze daar de vrouw die haar ooit heeft leren naaien, Millie.

In Vlindervlucht lees je afwisselend het verhaal van twee sterke vrouwen, dat van Millie en dat van Harper. Twee vrouwen die een droom hebben, maar deze droom lijkt voor beide onmogelijk waar te maken te zijn. Vanaf het begin wist het boek mijn aandacht te grijpen. Door de zeer sterke en verdrietige proloog wist ik dat ik wilde weten hoe het verhaal verder zou gaan. Doordat je steeds afwisselend in het heden en het verleden leest, krijg je steeds meer een compleet beeld van het verhaal. Het was vooral het verhaal van Millie dat mij wist te emotioneren. In de loop van haar leven komt ze voor een onmogelijke keuze te staan. Een keuze die ze moet maken bijna 100 jaar nadat Rose’ kind verkocht werd. 100 jaar, waarin er eigenlijk bijna niks veranderd is. En ondanks dat er nu geen slavernij meer is, hebben nog vele mensen dagelijks last van rassenhaat.

Toch is het boek ook hoopvol. Millie en Harper delen immers dezelfde droom. Ondanks dat het beide vrouwen afzonderlijk niet lukt hun droom te verwezenlijken, lukt het ze misschien wel wanneer ze samen hun krachten weten te bundelen.

Af en toe gebeuren er wel dingen in het verhaal die te toevallig zijn, waardoor het soms wat ongeloofwaardig aanvoelde. Dat vond ik wel zonde, want hierdoor verdween de geloofwaardigheid van het verhaal een beetje. Maar gelukkig had het verhaal mij verder zo in zijn greep dat ik dit ook wel weer gauw was vergeten en ik heerlijk verder kon genieten van deze prachtige roman.

Vlindervlucht is een heerlijke roman, met een diepere betekenis. Wanneer je gewend bent aan de tijdssprongen, leest het boek heel prettig door. Je bent eigenlijk steeds benieuwd naar het verhaal van de andere. Ook vind ik de manier waarop de levens van Millie en Harper bij elkaar zijn gekomen en met elkaar verweven worden heel knap gedaan.

Kok Boekencentrum

★★★★
VlindervluchtTitel: Vlindervlucht  | Oorspronkelijke titel: The Dress Shop on King Street | Auteur: Ashley Clark | Leesfragment | Vertaling: Marijne Thomas | Uitgeverij: KokBoekencentrum | Categorie: romans  | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 368 pagina’s | ISBN13: 9789029731300 | Verkrijgbaar sinds: 24-08-2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 28-10-2021 | Prijs: €21,99, e-book: €9,99 | Bestellen

Luisterrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.