De laatste zeppelin


De laatste zeppelinKomisch verhaal uit WO II

De laatste zeppelin is een gefingeerd verhaal met waargebeurde aspecten erin. Filip Bastien schrijft dit verhaal vanuit het perspectief van zijn vader, André Bastien. Ook de meeste andere familieleden die in het boek voorkomen, bestaan echt. De andere personages zijn voor het merendeel karikaturale types, zoals de verschillende Duitse personages uit het leger.

Het verhaal speelt zich af in het Belgische Eeklo in 1943. Daar runt André Bastien de filmzaal Luxor, waar onder andere de Duitse officieren naar Duitstalige films kunnen kijken. Dan wordt Eeklo opgeschrikt door een moord, waarbij het onthoofde lichaam van een Duitse sergeant wordt gevonden. Bloedsporen leiden naar de filmzaal en luitenant Blutwurst richt zijn verdenking op beide broers Bastien. Kunnen de broers uit handen van de Duitsers blijven?

Naast de filmzaal ligt een andere zaal waar de opa van André de restanten van een oude zeppelin heeft geplaatst. Hij heeft deze na WO I opgeduikeld en is vast van plan deze zodanig te restaureren dat de zeppelin weer het luchtruim kan kiezen. Maar opa wordt een beetje dement en de vraag is of zijn pogingen het juiste effect hebben gehad. Door allerlei doldwaze situaties worden we hiervan op de hoogte gebracht. Ook de confrontaties met de Duitsers zijn hilarisch om te lezen.

De laatste zeppelin kent een toegankelijke schrijfstijl, doorspekt met droge humor, grappige en spannende situaties en originele discussies. Het boek staat vol met inspirerende foto’s en illustraties die veel aan de inhoud toevoegen. Het is een absurd verhaal waarom je smakelijk moet lachen. Een verhaal dat zo overdreven is dat je meteen weet dat dit niet historisch is, maar wel echte personen kent. Bijzonder is het verhaal over Hitler. Dit geeft zo’n originele draai aan de geschiedenis, dat het nog absurdistischer overkomt.

De laatste zeppelin is een onderhoudend verhaal, dat de gebeurtenissen van WO II in een komisch daglicht zet. Het is origineel, uniek en overdreven. Een totaal andere benadering dan de bestaande oorlogsliteratuur, een verhaal dat ergens resoneert met de serie ‘Allo Allo’ en de films van Louis de Funès. Een vermakelijk boek.

Phoenix Books
★★★★
De laatste zeppelinTitel: De laatste zeppelin | Auteur: Filip Bastien | Uitgeverij: Phoenix Books | Categorie: romans | Verkrijgbaar als paperback | 206 pagina’s | ISBN13: 9789083202884 | Verkrijgbaar sinds: maart 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 02-05-2022 | Prijs: €18,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.