Wat beweegt de brommerpiloot


Wat beweegt de brommerpiloot 3dOriginele roman over een meisje dat vroeg wees wordt

Nelly Nachtegaal (18 jaar oud) wordt geconfronteerd met het plotselinge overlijden van haar ouders. Ze blijft achter met een broer die een verstandelijke beperking heeft en een minderjarige broer. Die verantwoordelijkheid drukt zwaar op haar, zodat er weinig plaats is om te rouwen. De steun die de familie haar aanbiedt, voelt als een oplossing die voor haar niet acceptabel is, maar alleen valt de klus ook niet te klaren, terwijl ze het beste met haar broers voorheeft. In het begin heeft ze nog veel steun van haar vriend Ho, maar hij laat het steeds meer afweten.

Dan herinnert ze zich het bestaan van Gregorius Bos, een man die zich vroeger al bekommerde om het gezin. Ze ontdekt via een ansichtkaart dat hij naar Zuid-Frankrijk is gegaan. Ze besluit hem daar op te gaan zoeken om hem om hulp te vragen. Daartoe schaft ze een Puch aan en ze onderneemt in haar eentje de lange reis naar de Middellandse Zee. Natuurlijk gaat dit met het nodige oponthoud gepaard door weersomstandigheden en brommerpech.

Wat beweegt de brommerpiloot is een heerlijk boek om te lezen. De eigenzinnige Nelly vertedert vanaf het begin, haar zoektocht naar welke plaats ze inneemt in de maatschappij, het sociale leven en hoe ze zich staande tracht te houden bij de goedbedoelende familie die niet in staat is te begrijpen wat de drie wezen nodig hebben. De schrijfstijl van Marike Vierstra houdt je gevangen door de schoonheid van het taalgebruik. Ieder woord heeft betekenis en laat het verhaal leven. Het is duidelijk waar te nemen dat de auteur naast schrijver ook beeldend kunstenaar is. Ze schildert met woorden.

De personages zijn herkenbaar, ze stralen een levensechtheid uit die ontroert. Tussen de regels door voel je de wanhoop van Nelly als haar familie haar niet begrijpt en zelfs haar vriend haar in de steek laat. Desondanks blijft ze vechten voor ‘haar’ gezin. Er komen hilarische momenten voorbij, maar ook de diepe eenzaamheid en het moeilijk een plaats kunnen veroveren in de samenleving zijn ontroerend om te lezen.

Niet alleen de inhoud van het boek is origineel te noemen, ook de opzet van het verhaal mag er zijn. De hoofdstukken wisselen elkaar af tussen de reis op de brommer naar Zuid-Frankrijk en het leven dat ze leeft in haar ouderlijk huis. Aan een klein schetsje aan het begin van ieder hoofdstuk (een brommer of een huis) is te zien over welk gedeelte iets te lezen valt.

Wat beweegt de brommerpiloot is een bijzonder originele roman met een zeker zo prachtig taalgebruik, dat vanaf het begin boeit en je aandacht gevangen houdt. De hilarische momenten afgewisseld met de diep tragische gebeurtenissen maken diepe indruk. Het is een boek dat je met een lach en een traan leest!

De Meent

★★★★
Wat beweegt de brommerpilootTitel: Wat beweegt de brommerpiloot | Auteur: Marike Vierstra | Uitgeverij De Meent | Categorie: romans | Verkrijgbaar als paperback | 272 pagina’s | ISBN13: 9789083167374 | Verkrijgbaar sinds: juni 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 29-07-2022 | Prijs: €22,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.