Door: Sandra Hutchison

Arnaud DudekArnaud Dudek is in 1979 in Besançon geboren. Braaf blijven is zijn eerste roman.
Van zijn hand zijn een behoorlijk aantal korte verhalen verschenen in verschillende literaire bladen, gedeeltelijk gebundeld uitgegeven in 2011 (Storylab Editor).
Zijn eerste roman, Rester Sage, Alma Editor (Braaf blijven) stond op de shortlist van de Prix Goncourt voor de beste debuutroman in 2012 en is voorgeselecteerd voor de Prix Méditerranée des Lycéens 2012-2013. Arnaud Dudek is ook mede-oprichter van Alterna Livres, de Cuisery Book Fair in Bourgondië. (Bron:nobelman.nl)

Braaf blijvenBraaf

Als kind stelde hij zich voor dat als hij maar braaf zou blijven, zijn leven voorspoedig zou verlopen. Een ernstige misvatting. Op z’n 32ste is Martin Leroy alles kwijt, zijn vriendin, zijn baan. Maar niet zijn energie. Op een goeie dag besluit hij daarom de hele dag te wijden aan zijn vroegere baas en zijn opwachting bij hem te maken. Hij wil terug wat hem ten onrechte is afgenomen. Maar de dag zal vruchtbaarder en gevarieerder blijken dan verwacht. Martin Leroy komt een houder van een postagentschap, een middelbare scholier, geliefden, een duif, een gevangene – en bovenal een jeugdvriend tegen die hem aan pijnlijke gebeurtenissen herinnert. Bij het aanbreken van de dag concluderen ze unaniem dat hun leven niet echt bijzonder is en dat ze iets zouden moeten doen… Maar wat?

Martin Leroy had een nare jeugd en nu, na een mislukte relatie, is hij ook nog eens zijn baan bij een reisbureau kwijt. Zijn toekomst ziet er dan ook niet bepaald rooskleurig uit. Hij heeft in zijn ogen niets meer te verliezen en besluit één keer in zijn leven eens heldhaftig te zijn. Vandaag zal hij zijn baas op zoeken om hem eens flink de waarheid te gaan zeggen. Wanneer hij echter bij zijn baas voor de deur staat wordt er niet opengedaan en druipt hij als antiheld af. Martin besluit ergens wat te gaan drinken en komt daar toevallig een oude jeugdvriend tegen. Uiteindelijk gaat Martin het toch nog een keer proberen; hij klopt bij zijn baas aan, maar het loopt niet helemaal zoals verwacht.

Braaf blijven beschrijft één dag uit het leven van Martin Leroy. Het boek zit daarnaast vol met beschrijvingen van personages die toevallig in de wijk wonen waar Martin zich op dat moment bevind. Dat is wennen, een aparte schrijfstijl die je als lezer af kan schrikken of juist ernstig zal boeien. Op een gegeven moment wordt jou als lezer zelfs de rol gegeven van zijn beste vriend. Het verhaal zit bomvol sarcasme, wat filosofie en lange beschrijvingen van alledaagse dingen. Zo wordt bijvoorbeeld flink uitgebreid in gegaan op de uitvinding van de roltrap, waardoor je als lezer de eerste beste keer dat je hier weer gebruik van zult maken net even anders tegen dit apparaat aan zult kijken.

Braaf blijven is een hypermodern boek en zeker een aanrader voor liefhebbers van literatuur.

Auteur: Arnaud Dudek
Uitgever: Uitgeverij Nobelman
ISBN 9789081715195
Pagina’s: 124
Prijs: €14,95
Categorie: Literatuur > Romans
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 16-07-2013
Bestellen? Klik hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.