De andere helft van Augusta Hope


Recensie De andere helft van Augusta Hope door Antoinette van Steeg:
Joanna Glen debuteert met haar roman De andere helft van Augusta Hope en dit boek werd gelijk genomineerd voor de Costa Award.

In De andere helft van Augusta Hope lezen we naast het hoofdpersonage Augusta ook het verhaal van Parfait. Dit was voor mij een welkome verrassing, omdat ik op basis van de beschrijving had verwacht dat het vooral om Augusta zou draaien. In het begin wist ik niet zo heel goed wat ik van het verhaal moest vinden. De schrijfstijl was vlot en prettig waardoor ik het boek wel lekker vond lezen. Maar waar wilde Joanna Glen heen met het verhaal?

Augusta is de helft van een tweeling. Zij werd geboren op 1 augustus, haar zus op 31 juli en zij kreeg de naam Julia mee. Beiden zijn vernoemd naar de maand waarin ze geboren werden. Terwijl Julia een gewoon leven lijkt te leiden, een vriend krijgt, trouwt en een kind krijgt, blijft Augusta vooral op zichzelf en heeft haar eigen interesses die de buitenwereld als ‘anders’ bestempelt. Zo is Burundi haar lievelingsland, omdat de klank zo lekker klinkt en kende ze als meisje van zes het woordenboek uit haar hoofd.

Parfait is een jongen die opgroeit in Burundi en daar in armoede leeft. Hij besluit samen met zijn broer te vluchten in de hoop dat ze een beter leven tegemoet gaan. De reis brengt een hoop problemen met zich mee, maar Parfait weet zich op het Spaanse land uiteindelijk te redden.

Wanneer Augusta tijdens een vakantie in Spanje in het huisje blijft en haar ouders met Julia op pad gaan, blijkt er iets gebeurd te zijn wat verstrekkende gevolgen heeft voor hun toekomst. Julia wil Augusta niet vertellen waarom ze zo van slag is en het gebeuren lijkt in de doofpot te belanden. Wat is er toch gebeurd? Waarom wordt Augusta niet verteld wat het gezin gezien heeft? Uiteindelijk blijken Parfait en Augusta meer overeenkomsten in hun leven te hebben dan ze ooit konden bedenken. Hoe gaan ze hier afzonderlijk, maar ook samen, mee om?

Wow! Dat is het eerste wat ik dacht toen ik het boek dichtsloeg. Wat een goed debuut is dit geworden zeg. Waar ik startte met twijfels over het verhaal, sloeg ik het boek nu dicht met een overweldigend gevoel. Ik heb echt nog een tijdje over dit boek nagedacht.

Joanna Glen weet een actueel thema zo mooi te verweven in dit boek dat het mij niet onberoerd liet. Ze weet hoe ze emotie in de zin moet leggen om het de juiste lading mee te geven. De afwisselende hoofdstukken geschreven vanuit Augusta en Parfait zorgen voor de perfecte balans in het verhaal.
Doordat de lezer een goed kijkje krijgt in het leven van beide hoofdpersonages, krijg je wel een idee welke kant het verhaal op zal gaan. Toch doet dat geen tekort aan de inhoud en boodschap van het verhaal. Tot op het einde leefde ik mee met Augusta en Parfait en begreep ik de keuzes die gemaakt zijn in hun leven.

De andere helft van Augusta Hope krijgt absoluut een mooi plekje in mijn boekenkast en zal hoog eindigen in mijn top 2020 van gelezen boeken. Ik geef het dan ook met volle overtuiging 5 sterren.

★★★★★
Titel: De andere helft van Augusta Hope | Oorspronkelijke titel: The other half of Augusta Hope | Leesfragment | Auteur: Joanna Glen | Uitgeverij Orlando | Categorie: roman, debuut | Verkrijgbaar als paperback en e-book| 336 pagina’s | ISBN13: 9789493081475 | Verkrijgbaar sinds: 01-07-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 11-09-2020 | Prijs: € 22.50 en e-book € 14.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.