De dagen samen


Recensie De dagen samen door Brigitte Audiens:
Een zinderend verhaal over de valkuilen van broederschap.

In De dagen samen lezen we het verhaal over de tweelingbroers Duncan en Regi. Sinds hun vader overleden is, hebben de broers bijna geen contact meer. Ze leiden ieder hun eigen leven. Daarom is Regi heel verbaasd als hij van Duncan een uitnodiging krijgt om samen op roadtrip te trekken langs de Westkust naar de Verenigde Staten. Regi beslist om mee te gaan. Hij is te nieuwsgierig naar de reden waarom.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Regi. Via flashbacks wordt het verleden met het heden verweven. Door de reis heen krijgen we een betere kijk op wie Duncan en Regi echt zijn. Ze praten met elkaar, maar merken dat niet alles uitgesproken wordt. Waarom die geheimen? Regi vraagt zich nog steeds af, waarom hij werd uitgenodigd. Hij is een onzeker persoon die altijd heeft opgekeken naar Duncan. Duncan is een vlotte man, die meestal de leiding op zich neemt. Maar is dit uiterlijke schijn? En wat wil hij bespreken met zijn broer?

Doordat we eerst de tweeling leren kennen, zit er in het eerste deel minder vaart. Dit is helemaal niet storend, omdat je de personages daarna beter kunt begrijpen in het verhaal. Hun achtergrond als kind, hoe ze gevormd werden tot de persoon die ze nu zijn, is belangrijk in deze roman.

Het tweede deel gaat over hun tijd na de roadtrip. Regi weet nu waarom hij werd meegevraagd. De band tussen de broers is weer closer geworden. Dit proberen ze thuis ook verder te zetten. De vraag zal natuurlijk zijn, of dit blijft voortduren als ze allebei hun eigen leven weer in handen nemen.

Tijdens de trip maakte Regi de belangrijke beslissing om in therapie te gaan om aan zijn depressies te werken. Hij wil zijn leven terug in eigen handen krijgen. Ook deze sessies worden mee verwerkt in dit verhaal, wat voor vele antwoorden zorgt.

Marco Van Houwelingen schrijft een meeslepende roman met De dagen samen. Een vlot geschreven verhaal met een aangename schrijfstijl. Hij geeft ons de kans om eerst de hoofdpersonages goed te leren kennen, zodat je daarna de emoties beter kunt begrijpen. Deze kan hij ook uitstekend weergeven. De beeldende omschrijving van de omgeving tijdens de roadtrip wordt verweven met de discussies, de emoties en de onderliggende spanningen die je kunt voelen als er ongemakkelijke stiltes vallen. Het laat blijken hoe belangrijk het is om met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren. Soms weet je niet alles en dat kan alles in een ander daglicht stellen.

De thema’s die de schrijver verwerkte in zijn verhaal, zijn vast en zeker broederliefde, maar ook rouwverwerking, racisme, familiebanden. Eveneens met een beetje humor verwezen naar de invloed van sociale media.

Deze prachtige roman heeft me over verschillende onderwerpen doen nadenken. Al dan niet actuele problemen. (Ik wil geen spoilers weggeven) Dit verhaal laat je niet onmiddellijk los.
★★★★
Titel: De dagen samen | Leesfragment | Auteur: Marco van Houwelingen | Uitgeverij HarperCollins | Categorie: literaire romans | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 336 pagina’s | ISBN13: 9789402706420 | Verkrijgbaar sinds: 10-11- 2020 | Recensent: Brigitte Audiens | Datum recensie: 21-12-2020 | Prijs: €19,99  en e-book €4.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.