Dimitri VerhulstDimitri Verhulst (1972) wordt gerekend tot de beste schrijvers van Vlaanderen en Nederland. Hij debuteerde in 1999 op 26 jarige leeftijd met de roman De kamer hiernaast, en acht jaar later heeft hij daar al een elftal andere titels aan toegevoegd. Behalve proza schrijft Verhulst ook poëzie (Liefde, tenzij anders vermeld, genomineerd voor de Buddinghprijs), columns (voor de krant De Morgen) en theater (zoals het toneelstuk Aalst dat de halve wereld rondreisde en in 2007 nog werd opgevoerd door het National Theatre van Schotland). Hoewel zijn roman Problemski Hotel uit 2003 inmiddels in meer dan tien talen leverbaar is, breekt Verhulst bij het grote publiek pas door met De helaasheid der dingen, een roman waarvoor hij de Gouden Uil Publieksprijs 2007 kreeg en waarvan in 2009 een film uit is gekomen. In 2009 won hij de Libris Literatuurprijs voor Godverdomse dagen op een godverdomse bol.

(Bron:dimitriverhulst.net)

De laatkomerDe laatkomer

Om zich alsnog te kunnen verzoenen met zijn leven, verlaat Désiré Cordier het pad zoals dat richting graf voor hem was uitgestippeld. Hij neemt wraak op zijn matte, liefdeloze burgermansbestaan door te doen alsof hij dementeert. Zijn gevoel van eigenwaarde, dat door zijn huwelijk was aangetast, wint hij terug als hij op een heuglijke dag, gezond en wel, in een tehuis voor seniele bejaarden wordt geplaatst. Hij belazert de kluit op virtuoze wijze door zich voor te doen als demente en incontinente grijsard die op zijn einde afstevent. De rol van zijn leven, en die wordt nóg veelbelovender als er opeens een demente jeugdliefde in het tehuis opduikt.

De laatkomer vertelt het verhaal van een oudere nog gezonde man; Désire Cordier die zijn burgerlijke leventje meer dan zat is. Hij walgt vooral van de relatie met zijn vrouw en hij besluit zich voor te doen als een dementerende man. Désire blijkt daar in zeer creatief te zijn, wat vele hilarische momenten te weeg brengt. Hij speelt zijn rol als verwarde, oude man zeer geloofwaardig waardoor hij uiteindelijk zijn doel behaald en opgenomen wordt in het bejaardenhuis waar ook zijn jeugdliefde geplaatst is. Hier kan hij zichzelf zijn op de momenten dat er niemand kijkt, maar moet de schijn als dementerende ophouden tegenover het personeel en zijn familie; hier haalt hij dan ook alles voor uit de kast.

De laatkomer laat op een unieke manier de problematiek en verdrietige wereld zien van dementerenden in bejaardenhuizen. Hun afhankelijkheid ten aanzien van het personeel, vrienden en familie voor wie de dementerende haast een vreemde lijkt en de dementerende die hun op zijn beurt ook niet meer lijkt te herkennen. Kortom een boek over een zwaar onderwerp: dementie, die echter zo luchtig, komisch en smaakvol in De Laatkomer beschreven is dat je het boek, met gemak, in een ruk uit zult lezen.

De laatkomer! Zwaar, saai? Welnee, van het begin tot het einde een glimlach van oor tot oor.

Auteur: Dimitri Verhulst
ISBN: 9789025441463
Uitgever: Uitgeverij Altlas Contact
Paperback
Aantal pagina’s: 140
Prijs: €16,95 €12,50
Categorie: Literatuur > Romans
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 16-05-2013
Bestellen? Klik hier

Eén reactie Volgende »

  1. Al zo veel over gelezen , de prachtige trailer gezien, waarin Dimitri Verhulst zo mooi piano speeld , nu nog in het echt op m’n nachtkastje , Heel graag ! 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.