De nieuwe wildernis


DE nieuwe wildernisRecensie De nieuwe wildernis door Hannie van Grol:
Een beklemmende toekomstroman

Diane Cook (1976) heeft met dit debuut de shortlist van de Bookerprize 2020 gehaald. Uiteindelijk heeft ze niet gewonnen, maar haar boek maakte wel degelijk indruk en ze bereikte hiermee wereldwijd een grote doorbraak. Haar eerdere verhalenbundel had al de natuur als thema en in dit boek geeft ze een kijkje in een toekomst die zomaar waarheid zou kunnen worden.

Bea woont met haar man en haar vijfjarig dochtertje Agnes in de stad waar de sterk vervuilde lucht de gezondheid van Agnes zwaar aantast. Om haar een gezonder leven te geven, besluit ze zich aan te sluiten bij een nieuw opgezet experiment. Met achttien andere personen worden ze naar een stuk ongerepte wildernis gebracht waar hun opdracht is om te overleven. De Rangers houden de groep in de gaten, delen zelfs straffen uit als ze te lang op één plek blijven en ergens sporen achterlaten. Het is een keihard bestaan dat erop gericht is te overleven. Agnes voelt zich volkomen thuis op deze plek, voor de volwassenen is het minder vanzelfsprekend. Herinneringen voeren hen regelmatig terug naar hun eerdere leven. 

Het leven in de wildernis zit vol gevaren. Diane Cook weet hier op een intrigerende manier verslag van te doen. In prachtig taalgebruik schildert ze het bestaan van de groep op een realistische en beklemmende manier. Het zou zomaar een kijkje in onze nabije toekomst kunnen zijn. Uit de beschrijving van de stad blijkt wat vervuilde lucht met mensen kan doen. Het leven in de wildernis zorgt voor herstel en gezondheid, maar de prijs die ervoor betaald moet worden, is hoog.

Het belangrijkste thema in dit boek is de moeder-dochterrelatie. Bea en Agnes zijn sterk verbonden met elkaar, maar regelmatig komt naar voren dat moeder en kind niet op één lijn zitten, wat zorgt voor een relatie die soms heftig onder druk komt te staan. Ook de verhoudingen tussen de leden van de groep, het Collectief genaamd, worden treffend en herkenbaar neergezet. De Rangers spelen, zeker in het eerste gedeelte van het verhaal, een onduidelijke rol. Zijn ze te vertrouwen of hebben ze een dubbele agenda?

De nieuwe wildernis is de moeite van het lezen zeker waard. Tevens zou het een waarschuwing kunnen zijn voor de manier waarop wij omgaan met onze planeet, waarmee het niet best gesteld is. Hoewel het verhaal zich afspeelt in de nabije toekomst, zou het zomaar waarheid kunnen worden. En ook al zou dat niet het geval zijn, dan maakt de beschrijving van het leven in de wildernis diepe indruk. Het is een avontuurlijk verhaal, beschreven in een prachtige poëtische taal, dat actueel is en ook ontroert.

Nieuw amsterdam

★★★★
DE nieuwe wildernisTitel: De nieuwe wildernis | Auteur: Diane Cook | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | Categorie: Literaire romans| Verkrijgbaar als paperback en e-book | 368 pagina’s | ISBN13: 9789046828250 | Verkrijgbaar sinds: 06-07-2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 08-08-2021 | Prijs: €22.99, e-book €12.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.