D’Heerlijckheid Harlinghen


D'Heerlijckheid HarlinghenRecensie D’Heerlijckheid Harlinghen door Hannie van Grol:
Ode aan Harlingen  

Robert Adjiet verhuisde van de Randstad naar Harlingen en was op slag onder de indruk van de sfeer die er heerste in deze stad. In dit boek beschrijft hij op intrigerende wijze zijn eerste ervaringen met deze plaats. In zes korte verhalen die telkens gevolgd worden door een gedicht over de inhoud van ieder stukje, vertelt hij over historische gebeurtenissen, geeft hij sfeerimpressies en laat hij een origineel beeld van deze havenstad zien.

De taal die hij gebruikt, is doorspekt met Friese uitdrukkingen en Oud-Nederlandse woorden. Hier en daar proef je een vleugje humor in de soms speelse en soms statige taal. Het spelen met woorden en uitdrukkingen is hem op het lijf geschreven. En in de gedichten vol rijm en metrum leeft hij zich helemaal uit. De liefde voor taal proef je door het hele boekje heen.

Het beeld van Harlingen dat de auteur schetst, is er een van een eigenzinnige stad: “Gericht op de zee en wars van het Friese achterland”. En die eigenschappen komen in ieder verhaaltje terug, vol poëtische bespiegelingen.
D’Heerlijckheid Harlinghen is een boek dat door de prachtige beschrijvingen en het speelse en veelzijdige taalgebruik boeit van het begin tot het eind. De inhoud vraagt erom gelezen en herlezen te worden om telkens weer een nieuw facet te ontdekken in deze, zeker qua taalgebruik, veelzijdige novelle.

Voor iedereen die de stad Harlingen niet kent, is dit boek aan te bevelen. Je wordt als het ware geroepen om een bezoek te brengen aan deze imposante stad en door de ogen van de auteur mee te kijken. Maar voor de inwoners en de Friezen die Harlingen al kennen en vaker hebben gezien, zal dit een feest van herkenning zijn. En zelfs zijn er voor de doorgewinterde kenners van deze havenplaats nieuwe invalshoeken en een andere kijk op stad en omgeving mogelijk. Robert Adjiet heeft op een originele manier een ode geschreven aan zijn geliefde stad Harlingen.

Vector

★★★★
D'Heerlijckheid HarlinghenTitel: D’Heerlijckheid Harlinghen | Auteur: Robert Adjiet | Uitgeverij: VandyckPub | Categorie: Literaire novelles | Verkrijgbaar als paperback | 96 pagina’s | ISBN13: 9789462665163 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 10-09-2021 | Prijs: €14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.