Recensie Een reiziger door Hannie van Grol:
Een wereldreis door de tijd
John Boyne die al naam maakte met De jongen in de gestreepte pyjama, dat ook al verfilmd is, en die veel meer boeken geschreven heeft, komt dit keer met een heel origineel verhaal. Een gezin dat bestaat uit vader, moeder en twee zoons woont in Palestina ten tijde van de kindermoord door Herodes in het jaar AD 1. De vader wordt verplicht, in opdracht van de koning, alle kinderen tot de leeftijd van twee jaar te vermoorden. De oudste zoon lijkt op de vader, hij is net zo bloeddorstig. De tweede zoon is veel zachtaardiger van karakter en heeft de creativiteit van zijn moeder.
Het verhaal van dit gezin waarbij later nog meer kinderen geboren worden, wordt door het boek heen verteld, waarbij de tweede zoon de hoofdpersoon is. Het bijzondere aan dit verhaal is, is dat het volgende hoofdstuk zich telkens jaren later afspeelt, maar dat het gezin nauwelijks verder is gegroeid. Steeds worden de namen van de personages veranderd, alleen de beginletter blijft gelijk, zodat je meteen weet met wie je te maken hebt. Ook de beroepen veranderen, alleen de essentie blijft gelijk. De ene keer is de vader soldaat, een andere keer legionair, jager of visser. De beroepen die de tweede zoon krijgt, hebben altijd iets creatiefs, wat behoorlijk tegen het zere been van de vader is.
Het boek bestaat uit twaalf delen en een epiloog, die allemaal een bepaald thema hebben en voorafgegaan worden door een tekening. Ieder deel bestaat weer uit een aantal korte hoofdstukken die zich allemaal in een ander land en in een andere tijd afspelen. Bij het eind van het boek ben je aanbeland in 2080 en ben je in alle uithoeken van de wereld geweest. In ruim twee millennia ben je met dezelfde persoon overal meegereisd naar allerlei landen met telkens andere gebruiken, maar met voortzetting van hetzelfde verhaal.
De schrijfstijl van John Boyne is prettig en het verhaal verloopt vlot. Om van al deze landen de juiste informatie te geven en in de juiste tijd te plaatsen, moet hij heel veel research gedaan hebben. Bekende voorvallen uit de geschiedenis zijn herkenbaar en op het eind komt zelfs president Trump nog voorbij. Het eind van het boek laat zien dat de auteur geen positieve visie heeft op het voortbestaan van de aarde en zijn oplossing is erg origineel gevonden.
Er komen veel thema’s voor in het boek, van onderdrukking van de vrouw tot slavernij, van seksueel misbruik tot homoseksualiteit, machtsmisbruik, wraak en haat, om maar een kleine greep te doen uit de vele onderwerpen. De originele titel benadert meer de essentie dan de vertaling. A traveller at the gates of wisdom zegt meer dan alleen Een reiziger. De hoofdpersoon wordt door alles wat hij meemaakt in zijn leven, een steeds wijzere man. Een reiziger is het verhaal over één persoon, maar is tevens de geschiedenis van de mensheid in het algemeen. Want, zoals Boyne aangeeft: “Eén ding weet ik in ieder geval zeker; de dingen om ons heen kunnen veranderen, maar onze emoties blijven altijd hetzelfde.”
Een reiziger is een intrigerend, origineel verhaal. Een echte aanrader voor de liefhebber van literaire fictie!
★★★★★Titel: Een reiziger | Leesfragment | Auteur: John Boyne | Uitgeverij Meulenhoff | Categorie: Literaire romans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 496 pagina’s | ISBN13: 9789029094221 | Verkrijgbaar sinds: februari 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 27-06-2021 | Prijs: €22,99, e-book €14,99 | Bestellen