Een tweede pad


Een tweede padRecensie Een tweede pad door Jolanda Kalkman:
Dawn is al 15 jaar samen met Brian. Samen hebben ze een dochter Merit. Merit is, sinds ze een microscoop van haar vader heeft gekregen, gek op wetenschap. Dat heeft ze dan niet helemaal van een vreemde, want Brian is docent kwantummechanica aan de universiteit van Harvard. Dawn werkt als rouwdoula, waarin ze mensen helpt stil te staan bij het leven dat ze hebben geleid en hen voorbereidt op dat wat nog gaat komen. Een van haar cliënten is Win. Onder andere omstandigheden had Win Dawn’s vriendin kunnen zijn, maar nu is ze er om haar te begeleiden tot aan het einde.

Wanneer Dawn in een vliegtuig stapt dat neerstort en Dawn denkt dat haar laatste uur heeft geslagen, is het niet Brian en Merit aan wie Dawn denkt. Het is Wyatt die in haar hoofd en hart zit. Haar ex die ze 15 jaar geleden in Egypte heeft achtergelaten om haar moeder te bezoeken die op sterven lag. Wanneer ze de crash overleeft, kan ze het niet laten om terug te keren naar Egypte, om erachter te komen of het lot haar soms een tweede kans biedt.

Een tweede pad is een roman geschreven door Jodi Picoult. Kenmerkend voor haar boeken is dat ze zo ontzettend veel inhoud hebben. Hierdoor is het boek alleen niet voor iedereen geschikt, maar wie doorleest, zal beloond worden met een schitterend verhaal.

Dawn’s passie was altijd om egyptoloog te worden. Als promovendus onderzocht ze het Boek van de Twee Wegen, de oudste plattegrond van de onderwereld. In deze roman legt Jodi Picoult uitvoerig uit wat de geschiedenis en het geloof van de oude Egyptenaren precies inhoudt. Ik vond dit reuze interessant om te lezen, maar ook veel te veel om te onthouden. In het begin moest ik mij hierdoor echt aan het lezen zetten. Toch weet ze het zo te schrijven, dat je benieuwd bent naar alles wat er nog gaat komen. Ook de kwantummechanica wordt uitvoerig uitgelegd. Dit is een heel andere, moderne manier van het uitleggen van twee verschillende levenswegen, die je wel aan het denken zet.

Dit is een boek dat flink wat inhoud heeft, waar je over kunt praten. Het is dan ook een aanrader voor leesclubs. De onderwerpen bespreken kan je andere inzichten geven. De schrijfstijl is heel laagdrempelig en vol prachtige zinnen. De hiërogliefen die besproken worden, zijn ook afgebeeld in het boek waardoor het zichtbaar en begrijpelijk is. Maar gemakkelijk vond ik het boek niet altijd. Je krijgt erg veel informatie die je allemaal zou willen onthouden, maar wat onmogelijk is. Toch heb je alle informatie nodig om tot de ontknoping te komen. En zelfs dan zet de schrijfster je volledig op een ander pad.

Een tweede pad is een prachtig liefdesverhaal. Afwisselend lees je over het “water” pad in Boston, over Brian en Dawn en het “land” pad in Egypte, over Wyatt en Dawn. Dat weer een mooie verwijzing naar het Boek van de Twee Wegen is. Het verhaal zit vol geheimen die ontrafeld worden, verkeerde beslissingen, twijfel, het moederschap en romantiek. De schrijfster weet de lezer te raken en maakt emoties bij je los.

Wanneer je dit boek gaat lezen en je komt aan de laatste 100 pagina’s, zorg er dan voor dat je niet meer gestoord kunt worden, zodat je het boek in een keer verder uit kunt lezen. Je zult zien dat je dan met een brok in je keel het boek dichtslaat.

Ik beoordeel het boek op 4 sterren. Juist doordat ik het begin moeilijk vond, kan ik mij voorstellen dat niet elke lezer doorzet. Ik vroeg mij dan ook af hoe ik dit zou gaan beoordelen. Het einde is daarentegen zo ontzettend sterk en het verhaal zit zo goed in elkaar dat ik daar juist niet voldoende heb aan 5 sterren. Ik denk dat 4 sterren voor het hele boek een mooi gemiddelde is. Het is een dikke aanrader die je uiteindelijk maar heel moeilijk naast je neer kunt leggen!
The House of Books

★★★★
Een tweede padTitel: Een tweede pad | Oorspronkelijke titel: The Book of Two Ways | Inkijkexemplaar | Auteur: Jodi Picoult | Vertaling: Clarine Smeets | Uitgeverij: The House of Books | Categorie: literaire romans | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 496 pagina’s | ISBN13: 9789044361124 | Verkrijgbaar sinds: 20-05-2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 18-06-2021 | Prijs: €22,99, e-book: €11,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.