Een vriendschap


Een vriendschap 3d nieuwRecensie Een vriendschap door Hannie van Grol:
Overleeft vriendschap alles? 

Elisa komt als veertienjarige terecht bij haar vader in een stad in de landstreek Toscane. Haar moeder en haar broer keren terug naar Biella, als blijkt dat het huwelijk van haar ouders voor de tweede keer niet blijkt te werken. Eigenlijk wil Elisa ook mee terug, maar haar moeder beslist dat ze veel betere kansen heeft als ze bij haar vader blijft. Ze voelt zich daar echter helemaal niet thuis en op school wordt het er al niet beter op. Ze voelt zich buitengesloten, tot op de dag dat de mooie Beatrice haar benadert en ze samen een spijkerbroek gaan stelen. Dit is het begin van een jarenlange vriendschap die wel diverse keren onder druk komt te staan.

Dertien jaar later is Beatrice, La Rosetti, wereldberoemd en Elisa leidt een teruggetrokken leven met haar zoon in Bologna. Het contact tussen beide vriendinnen is verbroken en Elisa gaat naarstig op zoek naar herinneringen aan die vriendschap om haar droom, een roman te schrijven, werkelijkheid te laten worden. Haar dagboeken zijn haar daarbij tot steun. Maar ook wil ze al haar belevenissen rond de vriendschap en waarom die verbroken is, van zich af schrijven om de pijn van de breuk te kunnen verwerken.

Ze begint haar verhaal in Een vriendschap in de tijd voordat ze Beatrice kende. In flashbacks grijpt ze ook terug op haar jeugd en we lezen ook hoe het huwelijk van haar ouders niet stand kon houden. De vriendschap tussen beide meisjes, later vrouwen, is er een van afhankelijkheid, ze zijn onafscheidelijk. Toch loopt hun vriendschap meerdere keren stuk. Hoewel ze elkaars tegenpolen zijn, trekken ze toch steeds meer met elkaar op. Ze beleven alles samen tot het op een dag tot een onvermijdelijke breuk gaat leiden. Is dit nog te herstellen?

De schrijfstijl van Silvia Avallone is vlot en beeldend. Ze weet in fraaie zinnen de sfeer heel goed neer te zetten van de plaatsen waar Elisa gewoond heeft. Je waant je zo in Italië. Ook de karakters van Beatrice en Elisa zet ze treffend neer, de teruggetrokkenheid van Elisa en de mooie, aandacht vragende, op haar uiterlijk gerichte Beatrice. De auteur weet je bij het verhaal te houden, ze verspringt zeer associatief regelmatig van de ene tijd in de andere. Heel af en toe zorgt dat voor verwarring, maar het is uiterst knap gedaan.

Van het begin tot het eind blijf je gevangen in de beklemming van het verhaal. Je voelt een bepaalde dreiging die door de schrijfster opgeroepen wordt. Met lichte verwijzingen, voor- en achteruit in de tijd, word je nieuwsgierig gemaakt naar het werkelijke verloop van de gebeurtenissen. Hoewel hier een zekere traagheid bij komt kijken, raak je nergens verveeld.

Silvia Avallone heeft al meerdere boeken op haar naam staan en heeft daarmee ook de nodige successen bereikt. Ze weet de lezer met Een vriendschap te intrigeren en bij de tekst te houden op een manier die goed doordacht in elkaar zit. Hoewel je kris-kras door de tijd gaat, blijft de chronologie gewaarborgd. Helemaal op het eind van het verhaal wordt duidelijk wat er precies gebeurd is en hoe de vriendinnen, ieder op hun eigen manier, tot elkaar veroordeeld waren. Een prachtig boek met een intrigerend verhaal, een echte aanrader voor de liefhebbers van een literaire roman.

De Bezige Bij

★★★★
Een vriendschap platTitel: Een vriendschap | Auteur: Silvia Avallone | Uitgeverij De Bezige Bij | Categorie: Literaire romans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 448 pagina’s | ISBN13: 9789403137315 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: |05-10-2021 |  Prijs: € 24,99, e-book € 17,99 | Bestellen

Luisterrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.