Een zoon van


Recensie Een zoon van door Hannie van Grol:
Hoe bepalend is je afkomst?

Roelof ten Napel heeft al eerder boeken geschreven, waaronder ook een gedichtenbundel. Tijdens een schrijfwedstrijd Write Now maakte hij veel indruk. Een zoon van is zijn laatste werk. Hoofdpersoon Wolf gaat studeren en daarvoor gaat hij op kamers. Hij volgt trouw de colleges en leest veel boeken. Maar alleen op zijn kamer ervaart hij veel eenzaamheid.

Na verloop van tijd ontstaan er toch langzaam nieuwe vriendschappen, maar daardoor komen er ook vragen op over zijn jeugd, wat heeft hij daar meegekregen en hoe is de invloed geweest van zijn ouders en de strenge regels van de religie. Als hij een jongen tegenkomt en daar verliefd op wordt, loopt de spanning tussen dogma’s van vroeger en zijn verlangens hoog op. Hij gaat op zoek naar antwoorden op zijn vragen. Bij zijn vader probeert hij begrip te krijgen voor zijn identiteit en in de boeken die hij leest, tracht hij troost te vinden en bovendien antwoorden op zijn vragen.

Een zoon van vertelt over de zoektocht van een jongeman op weg naar volwassenheid naar zijn identiteit, naar de waarden in het leven die voor hem van belang zijn. Langzamerhand maakt hij zich los van zijn ouders, zijn jeugd en de zekerheden die hij van huis uit had meegekregen. De strijd die hem dit kost, is voelbaar door het boek heen. Zijn heen en weer geslingerd worden tussen zekerheden van vroeger en het belang van zijn eigen waarden wordt duidelijk neergezet.

De indeling van het boek doet enigszins vreemd aan. Er zijn meerdere delen, deel I, II en III, dan volgt een verhaal van Wolf en dan volgt weer een deel I. De logica erachter heb ik niet kunnen ontdekken. Het verhaal leest vlot, maar wel word je telkens van het heden terug gevoerd naar het verleden zonder dat dat aangekondigd wordt. Ook de levens van de ouders worden in vogelvlucht behandeld. De flashbacks naar de jeugd van Wolf worden duidelijk aan de hand van de gebeurtenissen die beschreven worden.

De schrijfstijl van Ten Napel is bloemrijk en uit dit boek blijkt zijn grote belezenheid. Ook Wolf is bezeten van boeken en daaruit haalt hij veel filosofische ‘wijsheden’, die hij tijdens het lezen van die boeken al genoteerd had. De samenhang in dit boek was enigszins afwezig, waardoor het moeilijk was de verhaallijn vast te houden. Het geheel deed verwarrend aan, maar de zoektocht naar de identiteit van Wolf liep als een rode draad door het boek, waardoor de strijd die Wolf voert, heel begrijpelijk wordt neergezet en het boek het lezen meer dan waard is.

★★★
Titel: Een zoon van | Auteur: Roelof ten Napel | Uitgeverij: Hollands Diep | Categorie: literaire roman | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 208 pagina’s | ISBN13: 9789048845019 | Verkrijgbaar sinds: november 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 26-11-2020 | Prijs: € 22.99, e-book € 9.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.