En toen begon de zee te zingen


Recensie En toen begon de zee te zingen door Hannie van Grol:
Poëtisch verhaal 

En toen begon de zee te zingen is de eerste roman van Nele Baplu. In 2018 kwam haar bundel (met tekst en beeld) Ik zie je gewoon graag – postnatale tranen uit. In deze roman passeren verlies, gemis maar toch ook hoop op een betere toekomst de revue.

Helena heeft nog maar één doel in haar leven en dat is bij haar zoon Steppe zijn, die al twee jaar in coma ligt. Iedere dag opnieuw vertrekt ze met de tram naar het ziekenhuis waar hij verblijft. In de uren dat ze naast zijn bed zit, leest ze een verhaal voor dat haar tot diep in haar ziel raakt. Afwisselend lezen we over Helena en haar man Marc, en het verhaal over de jongen Trystan die achtergelaten is op het strand en door een ouder echtpaar opgevoed wordt.

In het gedeelte dat over Steppe en zijn moeder gaat, gebeurt niet erg veel, maar door het prachtige woordgebruik en de poëtische stijl verveelt het boek geen moment. In het verhaal over Trystan gebeurt meer, maar ook hier is het de beeldende stijl die het verhaal draagt. In dit gedeelte speelt de zee een grote rol en wordt de titel van het boek duidelijk. Waarom het verhaal van Trystan de moeder zo raakt, wordt tussen de regels door uitgelegd.

“Ze proefde de woorden, in haar mond, op haar lippen, vulde de kamer met trillingen van haar stem, die de juiste intonaties zocht.”

Het verhaal boeit, het intrigeert en het laat je niet meer los. Heel subtiel worden de gevoelens besproken en de karakters uitgediept. Er zijn niet veel woorden nodig om veel te vertellen, tussen de regels door is de strijd van de personages voelbaar. Nele Baplu schildert met woorden in vele kleuren. Bijzonder hoe dit boek tot je spreekt en je tegelijkertijd de beelden voor je ogen voorbij ziet komen en je dan diep in je gevoel geraakt wordt. Het einde is verrassend en sluit als een cirkel weer aan bij de proloog. Het is een boek om vaker te lezen en op je in te laten werken en er telkens een diepere dimensie in te ontdekken.

Nele Baplu heeft met En toen begon de zee te zingen een parel van een roman aan de Nederlandstalige literatuur toegevoegd!

★★★★★
Titel: En toen begon de zee te zingen | Auteur: Nele Baplu | Uitgeverij: Brave New Books | Categorie: Literaire roman | Verkrijgbaar als paperback | 162 pagina’s | ISBN13: 9789464184501 | Verkrijgbaar sinds: november 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 29-01-2021 | Prijs: € 18,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.