Fantoomliefde


Recensie Fantoomliefde door Antoinette van Steeg:
Fantoomliefde vertelt het verhaal over Anne. Ze is al twintig jaar getrouwd met Thomas en samen wonen ze in Wenen. De relatie is kinderloos, maar de twee zijn gelukkig.

Wanneer Anne een sabbaticaljaar neemt, merkt ze dat ze vastloopt. Ze verdenkt Thomas van vreemdgaan, omdat hij steeds meer van huis is. Dit gegeven zorgt ervoor dat ze begint rond te zwerven over straat. Ze noteert in een notitieboekje wat ze tegenkomt en haar observaties deelt ze met de lezer.
Van haar plannen om een boek te schrijven en piano te spelen komt weinig terecht. Anne’s leven staat op zijn kop en haar gedachtespinsels deelt ze met de lezer. Want heeft Thomas inderdaad een affaire? Anne controleert Thomas’ zakken op bonnetjes. Staan er bijzondere drankjes op? Wat vindt zijn minnares lekker? Maar heeft Anne het wel bij het goede eind of raakt ze verstrikt in haar eigen gedachten?

Anne is een pianodocente die vooral tieners begeleidt. Hierover weet Freudenthaler de situatie zo te beschrijven dat je het gevoel krijgt Anne te begrijpen in haar keuzes. Is dit het leven dat ze echt wil? Waarnaar is ze op zoek om gelukkig te worden? Wanneer ze begint te twijfelen over haar huwelijk, voel je haar onrust en twijfel. Anne lijkt in een soort van persoonlijkheidscrisis te zitten. Zal Anne haar rust vinden? Hoe zal het tussen Anne en Thomas vergaan?

Zodra ik met lezen begon, was ik verrast door de prachtige korte zinnen. De zinnen zwieren over de bladzijden heen en ik had het gevoel helemaal in het verhaal verzonken te zijn. Het boek leest makkelijk weg, al moest ik wel mijn aandacht erbij houden. Begreep ik wat de auteur met de lezer wilde delen?

De cover van Fantoomliefde was voor mij een van de triggers om dit boek te willen lezen. Prachtig en zo bijzonder. Helaas komt dit bij de digitale versie een stuk minder mooi uit de verf. Opvallend aan het boek is dat het geen hoofdstuknummering kent. De hoofdstukken zijn te herkennen doordat de tekst wat lager op de pagina start.

Fantoomliefde is een bijzondere, maar prachtige roman. Ik heb niet veel poëtische romans mogen lezen, maar dit smaakt absoluut naar meer.

Voordat Laura Freudenthaler Fantoomliefde uitbracht, schreef ze een roman en een verhalenbundel. In Oostenrijk wordt ze gezien als een groot literair talent. Met Fantoomliefde won Laura Freudenthaler in 2019 de EU Literatuurprijs. Een auteur die ik in ieder geval in de gaten blijf houden. Ik ben benieuwd naar haar opvolgers. Zullen deze net zo prachtig zijn als dit boek?

★★★★
Titel: Fantoomliefde | Auteur: Laura Freudenthaler | Uitgeverij Ambo|Anthos | Categorie: Poëtische romans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 200 pagina’s | ISBN13: 9789026350399 | Verkrijgbaar sinds: 05-06-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 29-06 -2020 | Prijs: € 22.99, e-book € 11.2999 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.