Het evangelie van de nieuwe wereld


Het evangelie van de nieuwe wereldDe geschiedenis herhaalt zich

Maryse Condé is een Franstalige auteur uit het Caribische Guadeloupe. Ze studeerde literatuur aan de Sorbonne in Parijs. Toen in een bepaald jaar de Nobelprijs niet werd uitgereikt, ontving zij de alternatieve Nobelprijs. Ze heeft al meerdere boeken op haar naam staan en staat bekend als de zwarte auteur met een missie en dat is ook duidelijk te merken in Het evangelie van de nieuwe wereld.

Op paaszondag vindt mevrouw Ballandra in de stal een pasgeboren kind op stro. De adem van de ezel houdt het kind warm. Ze vouwt haar handen en mompelt:
‘Een wonder! Dit is een geschenk van God dat ik niet verwachtte.’

Het is een mooi kind met steil zwart haar, een bruine huidskleur en grijsgroene ogen, ‘zoals de zee die het land omgeeft’. Omdat ze zelf geen kinderen kon krijgen, besluit ze zich samen met haar man te ontfermen over de jongen. Er gaat een gerucht rond dat dit kind de zoon van God is. Met alle liefde die ze in zich hebben, voeden ze het kind op. Als de jongen, die Pascal genoemd wordt, ontdekt dat zijn ouders niet zijn biologische ouders zijn, blijft hij geobsedeerd zoeken naar zijn afkomst.

Het evangelie van de nieuwe wereld vertoont gelijkenis met het Bijbelverhaal over de geboorte van Jezus. Ook latere gebeurtenissen laten namen van personen voorbijkomen die refereren aan het leven van Jezus. Een andere overeenkomst zit in de missie waarnaar Pascal op zoek is: welke rol kan hij spelen om de toekomst er rooskleuriger uit te laten zien? Hij vraagt zich af waar zijn vader is en of hijzelf echt de zoon van God is.

Het verhaal beschrijft het leven van Pascal met heel veel personages, die later in het verhaal soms terugkomen, maar soms ook maar heel even voorbijkomen, wat de voortgang van het verhaal niet bevordert. Het doet wat warrig aan, het schiet alle kanten op. De personages worden niet altijd even geloofwaardig neergezet en we worden meegenomen naar veel verschillende locaties. Pascal is een man die niet heel erg stabiel overkomt, hij heeft veel relaties in zijn korte leven. De schrijfstijl van Maryse Condé is heel beeldend en poëtisch, het verhaal is niet al te zwaar, ook omdat er op verschillende plaatsen humor gebruikt wordt.

Het evangelie van de nieuwe wereld is een literaire roman die origineel is door het onderwerp en de boodschap die eruit spreekt: liefde en broederschap zijn de meest verlossende krachten die de mensheid kunnen redden van de ondergang.
Orlando logo

★★★
Het evangelie van de nieuwe wereldTitel: Het evangelie van de nieuwe wereld | Auteur: Maryse Condé | Uitgeverij Orlando | Categorie: literaire romans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 240 pagina’s | ISBN13: 9789083233802 | Verkrijgbaar sinds: juni 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 12-09-2022 | Prijs: € 22,99, e-book € 15,99 | Bestellen

35 tweedehands topboeken met 35% korting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.