Het leugenachtige leven van volwassenen


Recensie Het leugenachtige leven van volwassenen door Hannie van Grol:

Elana Ferrante is een pseudoniem waarachter een onbekende auteur schuilgaat. Zijn of haar identiteit is nog steeds niet prijsgegeven, hoewel de naam Domenico Starnone wel genoemd wordt. Of zoals de auteur aangeeft: Ik geloof dat boeken, als ze geschreven zijn, hun auteurs niet meer nodig hebben.

De naam Ferrante is al langere tijd bekend en de Napolitaanse romans (vier delen) zijn met gejuich ontvangen. Deze nieuwe roman speelt ook in Napels, maar introduceert nieuwe personages. De dertienjarige Giovanni woont in de chique wijk Vomero in Napels. Ze ervaart haar ouders als bijna perfect, maar daar komt op een dag verandering in, als ze haar vader tegen haar moeder hoort zeggen dat Giovanni steeds meer op zijn zus Vittoria gaat lijken. Giovanni weet dat haar ouders gebroken hebben met de familie en interpreteert die woorden dan ook alsof ze erg lelijk zou zijn.

De opmerking van haar vader laat haar niet meer los en ze besluit zelf op zoek te gaan naar haar tante die in een achterbuurt van Napels woont, Pascone. Ze is totaal verbijsterd als ze haar tante ziet, beeldschoon met een enorme boezem. Wel is haar taalgebruik totaal tegengesteld aan dat van Giovanni. Waar zij geleerd heeft zich netjes uit te drukken in keurig Italiaans en op school goede cijfers te halen, bezigt haar tante het dialect van Napels, vol met scheld- en schuttingwoorden. Omdat de families gebroken hebben, probeert Vittoria haar nichtje in te palmen en haar tegen haar ouders op te zetten. Ze vertelt haar dat haar ouders niet te vertrouwen zijn en dat ze hen goed moet observeren.

Dat doet Giovanni en dan ontdekt ze dat haar ouders niet zo perfect zijn als ze gedacht had. Na enige tijd vertrekt haar vader die al langere tijd een relatie had met een goede vriendin. Ook haar moeder geeft geen blijk van onbesproken gedrag. Dan stort Giovanni’s wereld in en ze gaat zich afzetten tegen de keurige wereld van haar ouders. Ze verwaarloost haar schoolwerk, verandert haar uiterlijk door slonzige kleding te dragen en buitensporig veel make-up te dragen. Bovendien kiest ze vrienden die niet het beste in haar naar boven halen. De puber Giovanni laat zich van haar rebelse kant zien.

De tegenstellingen in deze roman tussen achterbuurt en chique wijk, armoede en rijkdom, volks tegenover welgesteld domineren het boek en beheersen het leven van Giovanni. Als opgroeiende puber wordt ze heen en weer geslingerd tussen loyaal zijn aan haar ouders en anderzijds het claimen van haar tante. Je voelt haar worsteling als onzekere jongere. Wel geeft ze blijk van een sterke persoonlijkheid als ze op haar manier de wereld wil ontdekken. De ontmoeting met een jongeman die omgaat met een vriendin van haar, laat haar vol verwondering achter als deze de opmerking maakt, dat ze heel mooi is.

In de wereld van de volwassenen is de leugen normaal. Haar ouders, haar tante en zelfs de jongeman die haar een compliment maakt, blijken niet helemaal de waarheid uit te dragen. Hoe verwarrend is die wereld voor een zoekende? Ondanks deze problemen vindt Giovanni haar weg in de wereld met vallen en opstaan.

Het leugenachtige leven van volwassenen leest heel prettig en vlot, maar door de soms lange en ingewikkeld samengestelde zinnen is het wel vereist je aandacht erbij te houden. De schrijfstijl van Elena Ferrante is bijzonder te noemen. Vaak doet die door de dialogen met korte zinnen wat staccato aan, op andere momenten staan er ellenlange zinnen die zeer vloeiend verlopen. De karakters van de hoofdpersonen zijn erg goed uitgediept, waardoor je echt geïnteresseerd raakt in het verloop van de gebeurtenissen. Je leeft mee met de wederwaardigheden van Giovanni, haar manier van optreden en haar heen en weer geslingerd worden tussen allerlei tegenstrijdige gevoelens. Haar keuze op het eind van het boek is verrassend te noemen en er blijven wat eindjes open die onbeantwoord blijven, zodat je het boek niet met een echt voldaan gevoel dichtslaat. Maar misschien is dit boek een opstapje naar een volgend deel, waarin we Giovanni verder kunnen volgen in haar groei naar volwassenheid.

★★★★
Titel: Het leugenachtige leven van volwassenen | Auteur: Elena Ferrante | Uitgeverij: Wereldbibliotheek | Categorie: Literatuur | Verkrijgbaar als hardcover, paperback en e-book | 352 pagina’s | ISBN13: 9789028450709 | Verkrijgbaar sinds: september 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 25-09-2020 | Prijs: hardcover € 29,99, paperback € 22,99, e-book € 14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.