Hine


Hine 3DEen sprookjesachtige en magische roman.

‘Hine’ van auteur Lotte Kok is een waarachtig en zeer wonderlijk verhaal, gebaseerd op het middeleeuwse Mariken van Nimwegen.

Hine woont samen met haar moeder in een plaggenhut op de heide. Wanneer haar stoere moeder, voor niets of niemand bang, plots verdwijnt, wordt Hine noodgedwongen opgenomen door haar rijke maar heel norse familie. Hine voelt zich niet echt welkom en wordt ook eigenlijk als een last gezien. Hine groeit op, maar is niet gelukkig bij haar familie. Vanuit haar kamer ziet ze steeds mensen het naburige donkere bos induiken, maar nooit ziet ze iemand terugkeren. Wat gebeurt daar dan toch? Wanneer de plaag uitbreekt en Hine daarvan sporen op haar lichaam ontdekt, besluit ze te vluchten. Ze loopt het bos in, hoopt er te overleven en misschien kan ze ook haar moeder terugvinden.

Ik begon met grote verwachtingen aan dit boek en was benieuwd naar het ‘nieuwe verhaal’, maar deze werden niet volledig ingelost. Ik kwam moeilijk in het boek en dat heeft vooral met mij te maken en deels met het onderwerp dat mij uiteindelijk toch niet kon boeien. Dit maakt van dit boek uiteraard geen slecht boek, maar echt leesplezier was er bij mij nu niet bij.

Het boek ‘Hine’ is ingedeeld in acht hoofdstukken. De meeste hoofdstukken zijn lang met veel dialogen, waardoor ik mij soms ook in het verhaal verloor. Door het boek heen komt de donkerte en het onbekende van het bos steeds tot uiting.

Het boek staat bol van thema’s en symboliek zoals depressie, zelfmoord, maar ook vrijheid, overleven, kind-ouder-relatie en nog heel wat meer.
De auteur heeft een heel vlotte, leuke, plezierige en beschrijvende schrijfstijl.
Heel fijn en subtiel wist Lotte Kok de magische donkere sfeer, het gevaarlijke en het onbekende neer te schrijven en op te roepen.

Over het hoofdpersonage Hine wordt naarmate het verhaal vordert meer en meer blootgegeven en zien we haar groeien in haar ‘volwassenheid’ en in het nemen van beslissingen. De spanningsopbouw is goed ingedeeld om langzaamaan naar een goede plot uit te groeien.

Hine is een intrigerend verhaal vol met verleiding, zonde, tegenslagen maar ook met heel wat fantasie, magie en historische feiten. Tevens kon ik tussen de regels door opmaken dat het hoofdthema vooral over de onderdrukking van de vrouw gaat. Het is een gelaagd boek dat eigenlijk de lezer wel aanzet tot nadenken over bepaalde feiten en thema’s.

Bij het inkijken van het boek ontdekte ik op de binnenbladzijde een waarschuwing voor beschrijvingen over zelfdoding en depressie met zelfs een verwijzing naar zelfmoordpreventie. Dit is de eerste maal dat ik dit in een boek tegenkwam en ik was daardoor ook wel verwonderd. Uiteraard na het lezen van het boek weet ik dat deze waarschuwing zeker op zijn plaats is.

Het boek heeft een heel aantrekkelijke kleurrijke magische omslag, waarop heel wat ogen toekijken vanuit een donker bos.

Ondanks het feit dat dit boek mij wat tegenviel, maar toch heel fijn en vlot is geschreven met onderliggende lagen waardeer ik het met vier sterren.

★★★★
HineTitel: Hine | Auteur: Lotte Kok | Lebowski Publishers | Categorie: Literatuur  | Thema: mythen en legenden | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 304 pagina’s | ISBN13: 9789048866335 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 13-12-2022 | Prijs: €22,99 | Te beluisteren via: Storytel | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.
Lebowski logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.