Home Paradijs


Home paradijsRecensie Home Paradijs door Sheila Vermeulen:
Een oude dag die niemand wil.

Terwijl Marie in het ziekenhuis herstelt van haar heupoperatie, besluiten zij en haar zus Elodie om samen naar een verzorgingstehuis te gaan. Zo kunnen ze een beetje voor elkaar zorgen en elkaar gezelschap houden.

Ze kiezen voor het luxe Home Paradijs, dat niet alleen het comfort biedt dat ze voor ogen hebben, ze komen ook dichtbij Maries zoon te wonen. Elodie en Marie zijn vast van plan om volop te genieten van de faciliteiten waar het tehuis over beschikt.

“Onbewust liepen ze met hun ogen open in het net van hen die schatrijk worden van ouderen die niet terecht kunnen bij geliefden voor een menswaardige, gelukkige oude dag.”-Knisper Fogata

Na verloop van tijd ontdekken ze echter dat ze in handen zijn gevallen van ouderenuitbuiters. Kunnen de zussen nog ontkomen aan deze vreselijke nachtmerrie?

Home Paradijs van Knisper Fogata is een ontluisterende roman over misstanden in de ouderenzorg en is deels gebaseerd op waargebeurde feiten.

Knisper Fogata is een pseudoniem dat staat voor brandend houtvuur. Een betekenis die niet zozeer aansluit bij de inhoud van het verhaal, maar wel bij de manier waarop het verhaal door de auteur wordt verteld. Home Paradijs wordt ingetogen, zonder sensatiezucht en met gevoel voor de materie en de omstandigheden opgetekend.

Home Paradijs raakt je onder andere door het vreselijke onrecht waar de hoofdpersonen mee te maken krijgen. Je voelt de onmacht en frustratie die ontstaat als de personages elkaar, en zichzelf, proberen te beschermen en verdedigen. Daarnaast ervaar je ook de angst die in hun harten leeft, omdat ze afhankelijk zijn van de mensen die hun niet de verzorging geven waar ze recht op hebben en die ze verdienen.

Knisper Fogata brengt je naar een verzorgingstehuis waar het personeel overweldigd en onderbezet is en waar leidinggevenden en verzorgenden niet altijd de juiste intenties hebben. Ze laat zien dat het zorgsysteem faalt en dat mensen daarin ten onder gaan. Maar ze toont ook dat er in het falende systeem mensen zijn met het hart op de juiste plek. Die over hun eigen angsten heenstappen en hun uiterste best doen om de hartverscheurende situaties te verlichten en/of te veranderen.

Home Paradijs is een mooi verhaal dat je laat balanceren tussen hoop en vrees. Vrees omdat dit soort vreselijke instanties echt bestaan. En hoop omdat er bijna altijd mensen zijn die zich met hart en ziel inzetten voor de mensen voor wie ze zorgen.

celtica
★★★★
Home paradijsTitel: Home Paradijs | Auteur: Knisper Fogata | Uitgeverij: Celtica Publishing | Categorie: romans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 134 pagina’s | ISBN13: 9789493158467 | Verkrijgbaar sinds: april 2022 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 06-05-2022 | Prijs: €14,95 en e-book €5,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.