In de lavabo


Recensie In de lavabo door Hannie van Grol:
Gepruttel en geprottel

Erik Segers heeft met In de lavabo zijn derde roman geschreven. De eerste twee zijn zeer lovend ontvangen. Door de lockdown kwam dit boek al zeer snel uit na zijn vorige boek Een meisje met twee borsten. En het thema van dit boek is dan ook corona gerelateerd: Liefde en lijden in tijden van corona.

Hoofdpersoon Floris Floerenfluit is extreem bang om met corona besmet te worden en daarom komt hij zijn appartement niet uit. Hij gaat niet naar buiten, wel laat hij onder bepaalde voorwaarden anderen binnenkomen. En dat zijn dan vaak de meest extravagante figuren. De titel van het boek geeft al aan dat de lavabo (wasbak) een grote rol speelt. Allerlei geluiden stijgen op uit de afvoer, soms komt er een vreemde damp omhoog en dit raadsel wordt uiteindelijk in een verrassende plot opgelost.

Het doldwaze verhaal met allerlei absurde situaties zorgt ervoor dat je regelmatig een lach op je gezicht voelt verschijnen. Ook de grappige woordspelingen maken het boek aangenaam om te lezen, zeker in het begin. Later wordt dit enigszins voorspelbaar en dan wordt het verrassingselement naar de achtergrond verschoven. Floris en de andere personages hebben allemaal hun eigenaardigheden waardoor er extreme situaties ten tonele worden gevoerd.

De schrijfstijl van Erik Segers is verrassend te noemen en speels. Zijn woordgrappen houden je bij het verhaal. Doordat de abnormale situaties uitvergroot worden, doet het geheel absurd aan. De seksuele escapades (door corona vooral op zichzelf gericht) komen bijna op iedere bladzijde aan de orde, wat soms erg overdreven aandoet. Maar de aparte humor die in het boek verwerkt is, zorgt ervoor dat het verhaal aangenaam leesbaar blijft.

Waar de lavabo je uiteindelijk naar toe leidt, is onvoorspelbaar. Dan blijkt ook dat eerdere trauma’s van Floris een grote rol spelen en dat niet alleen corona zorgt voor dit extreme gedrag. In de lavabo is, zeker voor tijdens de lockdown, een vermakelijk verhaal geworden. Een verhaal met hier en daar wat maatschappelijke thema’s, een grote dosis sarcasme en een sprankje romantiek staat garant voor een paar uurtjes leesplezier.

★★★
Titel: In de lavabo | Auteur: Erik Segers | Uitgeverij: Good Stuff! Books | Categorie: Literaire romans | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 278 pagina’s | ISBN13: 9789082987157 | Verkrijgbaar sinds: december 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 03-03-2021 | Prijs: € 20.99 en e-book € 12.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.