Knikkerkoning


Recensie Knikkerkoning door Hannie van Grol:
Goed tijdsbeeld van de jaren ‘70

Kira Wuck kwam al eerder met twee gedichtenbundels en een verhalenbundel. Knikkerkoning is haar romandebuut. In dit boek heeft ze, net als in haar eerdere werken autobiografische elementen verwerkt.

De Finse Anna, die bij haar moeder woont, wil weg van het betuttelende regime dat ze thuis opgelegd krijgt. Ze vertrekt voor een vakantie van twee weken naar Amsterdam en besluit niet meer terug te keren. In Amsterdam maakt ze kennis met het vrije leven, drank, drugs en seks. Het is de periode van de hippies, de flower power.

Otto is de derde zoon van een Indische vader. Op jonge leeftijd overlijdt zijn moeder en zijn vader hertrouwt dan met een streng gelovige vrouw, met wie hij nog meer kinderen krijgt. Otto lijdt onder het strenge regime van zijn vader en de afstandelijkheid van zijn stiefmoeder en hij besluit weg te gaan. In Amsterdam komt hij na enige tijd Anna tegen. Ze is niet zijn grote liefde, maar toch gaan ze samen verder. Ze dompelen zich volledig onder in het vrije bestaan, leven van wat ze aangeboden krijgen, nemen wat ze nodig hebben en brengen hun tijd door met high zijn en opnieuw scoren.

Hun leven lijkt te veranderen als Anna zwanger is. Als hun dochter Jane geboren is, probeert Anna haar met veel liefde te verzorgen, maar regelmatig neemt ze toch haar toevlucht weer tot de alcohol. Otto neemt de zorg voor Jane op zich.

Het boek is opgebouwd uit drie delen. In de eerste twee delen lees je afwisselend vanuit het perspectief van Anna en Otto hoe de jeugd van beiden was en wat hen ertoe dreef om het ouderlijk huis te ontvluchten. Daarna wordt hun leven in Amsterdam beschreven en het derde deel wordt vanuit Jane verteld, hoe ze als heel jong meisje haar ouders beleefde en zich staande hield in hun wereld.

Het verhaal is prachtig beschreven, heel puur en eerlijk. Het is een aangrijpende geschiedenis, die zowel pijnlijk als liefdevol is. In eenvoudige zinnen vertelt Kira Wuck het verhaal, maar achter de woorden schuilt zoveel meer dan er oppervlakkig staat. Met enige afstandelijkheid doet de auteur verslag van het leven van deze drie mensen, maar misschien had ze dit wel nodig om zo over haar eigen leven te kunnen schrijven.

Knikkerkoning is een verhaal vol tegenstellingen: liefde en leegte, gruwelijkheid en schoonheid, bedrog en eerlijkheid. Het boek geeft een duidelijk beeld van wat zich in de jaren ‘70 afspeelde in het Vondelpark en de hele krakersscene daaromheen. Het boek ontroert en intrigeert en laat je achter met gemengde gevoelens. De foto’s achter in het boek voegen een extra dimensie toe aan het verhaal waarin Jane de rol vervult van Wuck zelf.

★★★★
Titel: Knikkerkoning | Auteur: Kira Wuck | Uitgeverij Podium  | Categorie: Literaire romans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 208 pagina’s | ISBN13: 9789463810050 | Verkrijgbaar sinds: januari 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 19-03-2021 | Prijs: €20,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.