Lalalanding


LalalandingRecensie Lalalanding door Jolanda Kalkman:

Jean Rodin is een echte denker. Hij werkt als “lampiesdraaier”  bij Monsieur Emmanuel Lumiere. Daar werkt hij samen met André V. Ondanks dat Jean niet veel van André weet, is hij wel zijn beste vriend. Totdat André voor zijn ogen van het balkon van het kantoor van Monsieur Emmanuel Lumiere springt. Jean denkt dat de dood van André zijn schuld is. Overmand door gevoelens denkt hij ook dat hij verliefd is op zijn zusje Odilette. Zo raakt hij verstrikt in een web vol gedachtes en gevoelens.

Lalalanding is een bijzonder geschreven roman, die een beetje zweverig op mij overkwam. Deze is geschreven door Emily Kocken, zij is naast schrijver ook kunstenaar. Haar liefde voor kunst komt goed naar voren in deze roman. Het beroemde verhaal van L’Inconnue de la Seine motiveerde haar tot het schrijven van deze roman. Achter in het boek staat de afbeelding van dit “porseleinen” dodenmasker. Maar van mij had het ook op de cover mogen staan, omdat dit in mijn ogen het hele verhaal weergeeft.

Emily Kocken heeft een poëtische vorm van schrijven. Het is een vertelling geworden. Het verhaal heeft niet echt een begin. Je valt als het ware midden in het leven van Jean Rodin. Ook het einde kun je zelf als lezer invullen.

Veel is geschreven vanuit de je-vorm, vanuit Jean Rodin. De schrijver spreekt jou als lezer eigenlijk direct aan. In het begin moest ik wennen aan deze schrijfstijl. Maar doordat ik steeds aangesproken werd door de schrijver, bleef ik geboeid. Het boek bevat veel Franse beeldspraak. Enige basiskennis van de Franse taal is hierbij wel handig, omdat er veel Franse woorden in voorkomen.

Over de vaart waarmee het boek leest, durf ik niks te schrijven. Halverwege het boek is namelijk een stukje geschreven vanuit de schrijver, waarin ze aangeeft geen opsomming te willen geven over de locaties uit Lalalanding omdat dat de vaart uit het verhaal zou kunnen halen. Maar ja, de vaart, wat is dat eigenlijk? Het aantal dagen dat verstreken is, of het aantal zonsopgangen. Ik vond dit wel een interessante gedachte. Want wat betekent inderdaad de vaart in een verhaal? Dit is voor elke lezer anders.

Het geeft ook gelijk weer, dat Lalalanding een boek is dat je aanzet tot denken. Het laat je een bijzondere liefde tussen een broer en een zus zien, waarvan je je kunt afvragen of dit wel correct is. Hoe ver deze liefde gaat, kun je zelf gaan lezen in dit boek.
Querido

★★★
LalalandingTitel: Lalalanding | Auteur: Emily Kocken | Uitgeverij Querido | Categorie: Literaire romans | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 232 pagina’s | ISBN13: 9789021414485 | Verkrijgbaar sinds: 30-03-2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 18-07-2021 | Prijs: €20.00, e-book: €10.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.