Mensje van Keulen Mensje van Keulen werd op 10 juni 1946 geboren in Den Haag als Mensje Francina van der Steen, roepnaam Mennie. Ze heeft een zoon en woont in Amsterdam. Van 1970 tot 1972 was ze redacteur van Propria Cures waarvoor ze schreef en literaire en politieke cartoons tekende. Hierna maakte ze te zamen met o.a. Gerrit Komrij, Theo Sontrop en Martin Ros acht jaar deel uit van de redactie van het literaire tijdschrift Maatstaf. Haar eerste verhaal (Een bruiloft) werd gepubliceerd in 1969 in Hollands Maandblad. Haar debuut Bleekers zomer verscheen in 1972. Met de woorden : ‘Dit is het,’ begon de eerste recensie (door K.L. Poll in NRC Handelsblad) op deze bejubelde en al vele malen herdrukte roman die inmiddels tot de klassieken in de Nederlandse literatuur wordt gerekend. Meer informatie? Zie: mensjevankeulen.nl

 

Liefde heeft geen hersens.Liefde heeft geen hersens

De jonge weduwe Romy vermoedt dat haar buurvrouw, een bejaarde balletdanseres, het slachtoffer is van een roofoverval. Tot haar schrik is de eerste aan wie ze denkt haar eigen zoon. Ze roept de hulp in van Harro, de huismeester. Hij laat niet merken andere gedachten te hebben over het voorval, zijn ridderlijke houding is dan ook niet geheel onbaatzuchtig. Liefde heeft geen hersens is een krachtige roman over vele facetten van liefde.

In Liefde heeft geen hersens weet Mensje van Keulen je als lezer met gemak mee te nemen in het verhaal van Romy. Ze is een jonge weduwe en heeft twee zelfstandig wonende kinderen om wie ze zielsveel geeft, maar die keuzes in het leven maken die niet bepaald haar keuzes geweest zouden zijn. Ze zorgt voor haar buurvrouw; een op alles en iedereen mopperende, bejaarde balletdanseres en wanneer ze deze dame dood aantreft verdenkt ze ongewild haar zoon hier van. Ze vraagt haar huismeester om hulp, die haar hulpvraag maar wat graag beantwoord.

In het boek Liefde heeft geen hersens leef je als lezer afwisselt het ene hoofdstuk mee met het personage Romy en dan weer met het personage van haar huismeester Harro. Dit geeft het boek een leuke twist. Mensje van Keulen toont zich als auteur een ware kunstenares. Ze weet ieder voorkomend personage met een paar bedrieglijk, eenvoudige woorden direct sterk neer te zetten. Je beland met gemak in het verhaal, blijft ongemerkt langer doorlezen dan gepland en spijtig genoeg is het verhaal dan ook veel te snel tot een einde.

Liefde heeft geen hersens een kunstwerk met letters.

Genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs 2013!

Auteur: Mensje van Keulen
ISBN 9789025440572
Uitgever: Uitgeverij Atlas
Prijs: €12,50
Categorie: Literatuur > Romans
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 26-03-2013
Bestellen? Klik hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.