Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal


Recensie Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal door Pierre Peeters:
Het boek Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal van de Roemeense Mira Feticu is het eerste boek dat ik van haar las.

De auteur volgde vijftien jaar geleden haar geliefde van Roemenië naar Nederland en maakte zich met vallen en opstaan de Nederlandse taal eigen. Tevens wilde zij volledig integreren. Zij leerde de Nederlandse cultuur, de omgangsvormen, de gewoonten van een dorp en stad met vallen en opstaan kennen, appreciëren en toepassen.

Dit boek start met een hoofdstuk gericht aan de lezer, gevolgd door 43 teksten rondom taal en het boek sluit af met een korte bronnenlijst.

In 43 hoofdstukken met titels als ‘taal en vrijheid’, ‘taal en schrijven’ en bijvoorbeeld ‘taal en literatuur’ laat de auteur ons toe in haar persoonlijke gedachten en standpunten over algemene begrippen, taal in het algemeen en het Nederlands als taal in het bijzonder.

Voornaamste standpunt dat zij inneemt – en waar ik mij volmondig achter schaar – is dat je als persoon, als vreemde in een nieuw land niets of niemand bent wanneer je de taal niet kent. Om sociaal niet uitgesloten te worden is het uitermate belangrijk om je te kunnen uitdrukken in de taal van je gastland.

Ik kan hier als tip meegeven dat je als niet-Nederlander of Belg, niet bang mag of moet zijn om Nederlands te spreken.
Mira Feticu heeft een heel fijne en vlotte schrijfstijl. Zij heeft een groot taalgevoel en schrijft heel verhelderend, vol emotie en erg beschrijvend. Naar mijn gevoel schrijft zij vanuit haar hart en uit haar schrijven blijkt haar liefde voor het Nederlands. Ik ben fan van haar stijl.

Dit boek is in de eerste plaats een openbaring voor de vele personen die het moeilijk hebben met het Nederlands en bewijst dat je moet blijven volharden en dan kan taal je baken zijn in je nieuwe bestaan.
Het boek is een aanrader voor iedereen die taal koestert en in zijn/haar hart draagt.

Voor de verhalen die zij zonder complexen neerschreef, voor het zich blootgeven, voor de mooie teksten, voor haar taalinzicht… waardeer ik dit recht-toe-recht-aan boek graag met vijf sterren.

★★★★★
Titel: Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal | Auteur: Mira Feticu | Uitgeverij De Geus | Categorie: Literatuur | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 224 pagina’s | ISBN13: 9789044543681 | Prijs: €20,00 en e-book €11,99 | Verkrijgbaar sinds: 11-02-2021 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 24-03-2021 |  Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.