Liv Maria


Liv MariaEen pareltje!

Julia Kerninon (1987) behoort tot de nieuwe generatie Franse auteurs. Met haar eerdere boeken heeft ze al diverse prijzen in de wacht gesleept en Liv Maria is een waardige aanvulling op haar oeuvre. Ze schrijft over de liefde in vele facetten. Liv Maria is de dochter van een Noorse vader en een moeder van een Bretons eiland, waar het gezin woont. Het is een besloten gemeenschap, waar Liv Maria zich erg op haar gemak voelt. Na een incident op haar zeventiende wordt ze naar familie in Berlijn gestuurd om te gaan studeren. Daar beleeft ze een gelukkige zomer, ze wordt hopeloos verliefd op een oudere docent die haar echter weer in de steek laat na deze zomer.

Liv Maria probeert wanhopig om contact met hem te krijgen, maar tevergeefs. Na een moeilijke periode pakt ze haar leven weer op. Ze gaat reizen, er zijn verschillende liefdes in haar leven tot ze de man tegenkomt met wie ze gaat trouwen. Ze settelen zich in Ierland en krijgen twee kinderen. Maar haar eerste liefde blijft een grote rol spelen in het leven van Liv Maria. Uiteindelijk kan ze de confrontatie ermee niet uit de weg gaan en ze maakt een onvoorspelbare keuze.

Wat een geweldige roman is dit uit het Frans vertaalde boek! De manier waarop de auteur de verschillende situaties beschrijft, kruipt onder je huid. Van begin tot eind blijft het verhaal boeien. Het kind Liv Maria dat vol vertrouwen naar de wereld kijkt, de onverwachte verhuizing naar Berlijn, de verliefdheid van haar en het verdriet als ze achterblijft na die zomer zonder nog ooit één levensteken van de docent te ontvangen. Daarna haar reizen en de zoektocht naar zichzelf tot ze uiteindelijk de man ontmoet met wie ze gaat trouwen en kinderen krijgt. De strijd die ze voert om haar verleden te verwerken wordt zo invoelend beschreven en als je het boek dichtslaat, blijft het verhaal nog lange tijd nazinderen.

De schrijfstijl van Julia Kerninon intrigeert, is beeldend en poëtisch. De gevoelswereld van Liv Maria wordt met zoveel begrip geschreven, dat je aan de ene kant bewondering voelt voor haar moed en doorzettingsvermogen en aan de andere kant verscheurd wordt door de strijd die ze in zichzelf voert. Het grootste deel van het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Liv Maria, maar enkele hoofdstukken zijn geschreven vanuit andere hoofdpersonen. Dat geeft net die achtergrond die de lezer nodig heeft om te kunnen begrijpen wat er zich afspeelt.

Liv Maria is een echte aanrader! Het gaat over een onderwerp dat al eeuwenlang beschreven wordt, maar de setting van dit verhaal is zo origineel, zoals de auteur aangeeft in het Woord van de auteur achter in het boek:
“… het idee een Griekse tragedie te vermengen met de alledaagse werkelijkheid”.
En daarin is ze meer dan voldoende geslaagd!

Nieuw amsterdam

★★★★★
Liv Maria bolTitel: Liv Maria | Auteur: Julia Kerninon | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | Categorie: literaire romans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 176 pagina’s | ISBN13: 9789046828090 | Verkrijgbaar sinds: maart 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 02-04-2022 | Prijs: €20,99 en e-book €12,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.