Lucie


LucieDe zoektocht van een puber naar een eigen identiteit

Stans Lutz is decor- en kostuumontwerper en daardoor verbonden aan verschillende producties. Al eerder schreef ze het non-fictie boek De circusclown en het kinderboek Zakdoek. Nu komt ze met een totaal ander genre, een literaire roman.

In zes hoofdstukken wordt de puberteit van Lucie beschreven. Het verhaal begint als ze 13 jaar oud is, in het laatste hoofdstuk wordt ze volwassen. Als kind had ze haar wereld als normaal ervaren, maar langzamerhand ontdekte ze, ook door de contacten met anderen, dat haar ouders ‘anders’ waren. Haar moeder was geobsedeerd door het geloof. In die obsessie sleepte ze haar kinderen en zelfs haar man mee. De band met haar vader is goed, maar als hij voor zichzelf kiest, ziet ze hem minder vaak en begrijpt ze hem ook niet meer.

Lucie ontdekt andere kanten van het bestaan, ze is vastbesloten om haar eigen ervaringen als leidend te nemen en probeert onder de druk van haar moeder uit te komen. Dat levert ontroerende momenten op. Stans Lutz beschrijft vanuit de ogen van een puber de wereld om haar heen, de teleurstellingen, maar ook de aangename momenten in haar leven. Dat ze door schade en schande wijs wordt, wordt op een invoelende manier duidelijk.

Stans Lutz heeft een fijne stijl van schrijven, het verhaal is vlot te lezen en heel toegankelijk. Ze geeft op een herkenbare manier de kijk op de wereld van een puber weer, de strijd om zich los te maken van haar ouders. Iets wat iedere puber doet, maar wat in het geval van Lucie een nog grotere worsteling is. De belevenissen van Lucie zijn beschreven vanuit de ogen van een tiener, zo knap gedaan!

Lucie is een roman die ontroert en soms een (glim)lach op je gezicht laat verschijnen. Je zou het meisje Lucie willen waarschuwen voor de bedoelingen van sommige mannen, maar ze heeft haar eigen ervaringen nodig. Als ze in het laatste hoofdstuk 18 jaar is geworden, voel je haar balanceren tussen het oude vertrouwde leven van haar jeugd waarin ze zich toch op een bepaalde manier veilig voelde en het verlangen naar het nieuwe, het mooie, de wereld die voor haar ligt en een belofte inhoudt.

Lucie is een aanrader. Het boek neemt je mee in de wereld van een puber en geeft op een subtiele manier een inkijkje vanuit de ogen van een tiener in een wereld die langzaam verandert van vertrouwd naar onbekend en alle ervaringen die daarmee gepaard gaan.

★★★★
LucieTitel: Lucie | Auteur: Stans Lutz | Uitgeverij: Magonia | Categorie: literaire romans | Verkrijgbaar als paperback | 196 pagina’s | ISBN13: 9789492241498 | Verkrijgbaar sinds: maart 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 24-04-2022 | Prijs: €21,95 | Online te bestellen via: Bol.com, Bookspot en Bruna

Magonia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.