Maar waar zijn die duiven dan


Recensie Maar waar zijn die duiven dan door Hannie van Grol:
De dag des oordeels

Hugo Tempelman krijgt van zijn uroloog een brief mee die hij niet opent. Omdat hij vermoedt dat dit een fataal bericht zal zijn, neemt hij zich voor de lijdensweg die hij bij zijn vrouw gezien heeft, niet af te wachten, maar het heft in eigen hand te nemen. Voordat het zover is, regelt hij nog wat laatste zaken. Zijn leven komt in fragmenten langs en we leren hem geleidelijk aan goed kennen. Zijn leven als kind zonder vader en met een moeder die hard moest werken om de kost te verdienen, zijn band met zijn vrouw Anita, de kwekerij en dit alles tegen de achtergrond van het Gelderse Velp, de plaats waar Jan Siebelink geboren is.

We maken ook kennis met Pauline, met wie hij een bijzondere band heeft. We lezen over Maria, een prostituee, die hij ook af en toe een bezoekje bracht. Het zijn allemaal terugblikken op zijn leven. Wel gaat hij op die laatste dag Pauline opzoeken in Amsterdam, omdat hij het vermoeden heeft dat zij hem kan helpen bij zijn laatste beslissing. Dat bezoek levert heel veel onthullingen op over hoe zijn leven verlopen is. Het einde is onvoorspelbaar maar wel verrassend.

Jan Siebelink heeft zijn sporen als schrijver wel verdiend. Vooral zijn boek Knielen op een bed violen kreeg grote bekendheid, het is zelfs verfilmd. Zijn stijl van schrijven is filmisch. De omgeving wordt zo duidelijk beschreven dat je je in het verhaal waant. Met een uitgebreide woordkeuze verrast de auteur je van het begin tot het eind. Zijn kijk op het leven wordt neergezet tegen een religieuze achtergrond, waarin aan de andere kant de levensgenieter ook sterk naar voren komt. De hoofdpersoon is zijn hele leven zoekende naar de waarheid en de liefde, misschien versterkt door het gemis van een vader in zijn jeugd en de afwijzing van zijn halfbroer.

Maar waar zijn die duiven dan is een boek dat intrigeert en je laat nadenken en aan de andere kant soms langdradig aandoet. Maar toch wil je blijven doorlezen om te weten wat er uiteindelijk gaat gebeuren. Het hele verhaal speelt zich in één dag af, maar tegelijkertijd komt er een heel leven langs. Zonder aankondiging kom je als lezer terecht in een flashback, wat af en toe voor de nodige verwarring zorgt, maar toch weer precies past in de vertelde scène. Het boek stoot af en trekt aan, soms is het langdradig en dan weer houdt het de aandacht gevangen. Met recht is dit een literaire roman te noemen. Het is bewonderenswaardig dat Jan Siebelink op zijn leeftijd nog zulke romans weet te schrijven. Hopelijk is dit niet zijn laatste boek!

★★★
Titel: Maar waar zijn die duiven dan | Auteur: Jan Siebelink | Uitgeverij De Bezige Bij | Categorie: Literaire roman | Verkrijgbaar als hardcover, e-book en luisterboek | 256 pagina’s | ISBN13: 9789403182902 | Verkrijgbaar sinds: mei 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 13-08-2020 | Prijs: € 22.99, e-book € 13.99 en luisterboek € 16.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.