Mijn moeder heeft gelijk


Mijn moeder heeft altijd gelijkRecensie Mijn moeder heeft altijd gelijk door Hannie van Grol:
Indringende moeder-dochterrelatie 

Lana Lux (1986) werd geboren in de Oekraïne. Op tienjarige leeftijd vluchtte ze met haar ouders naar Duitsland. Haar debuut Kukolka, dat zeer lovend werd ontvangen, speelde zich af in de Oekraïne en vertelde over schrijnende toestanden onder kinderen.

In dit boek maken we kennis met Alisa en haar ouders die vanuit de Oekraïne verhuisd zijn naar Duitsland. De relatie met haar moeder is heel bijzonder te noemen. Alisa doet elke dag opnieuw haar uiterste best om het haar moeder naar de zin te maken, maar ze ervaart steeds dat ze nooit aan haar verwachtingen kan voldoen. Om controle over haar leven te verkrijgen besluit Alisa dat ze dun zal zijn.

Na een aantal jaren in Berlijn gewoond te hebben keert haar vader voorgoed terug naar de Oekraïne, waardoor het leven met haar moeder nog beklemmender wordt. Anorexia en boulimia nemen Alisa over, door haar Ana en Mia genoemd. Zij bepalen wat Alisa doet, wat ze eet en hoe haar leven geleid moet worden. Uiteindelijk belandt ze in een kliniek en ervaart wat de invloed van haar moeder op haar leven is geweest. Ze spoort haar moeder aan een zelfhulpboek te lezen en de opdracht om haar leven aan het papier toe te vertrouwen, uit te voeren.

Haar moeder, Tania, schrijft haar levensverhaal op en dan blijkt dat ze altijd een groot geheim heeft verborgen en dat achtergelaten heeft in de Oekraïne. De lezers worden deelgenoot gemaakt van dat geheim, zodat de twee kanten van het verhaal zichtbaar worden.

Mijn moeder heeft altijd gelijk is een beklemmend verhaal met een groot psychologisch inzicht. In korte rake zinnen wordt duidelijk hoe Alisa lijdt onder het nooit goed genoeg zijn in de ogen van haar moeder.
‘Ze was een teleurstelling en ze schaamde zich diep.’
De anorexia biedt haar controle over haar lichaam, de boulimia laat haar de leegte in zichzelf opvullen door te eten en dit vervolgens weer ongedaan te maken om een zekere perfectie te kunnen bereiken.

In een prachtige stijl met treffende metaforen krijgen we een inkijkje in het leven van Alisa en haar moeder. We leven mee met het kind Alisa, dat zo verschrikkelijk haar best doet om geaccepteerd te worden en dan ervaart dat het nooit genoeg is. Het verlies van identiteit en de manieren dat hiaat weer op te vullen, zijn goed navoelbaar. De uiterlijke schijn die haar moeder in stand houdt naar de buitenwereld toe legt precies uit hoe moeder en dochter met elkaar verbonden zijn.

Lana Lux heeft een indrukwekkende roman geschreven waarin ze de twee thema’s (controle over je lijf en de moeder-dochterrelatie) op meesterlijke wijze in elkaar verweeft. Mijn moeder heeft altijd gelijk is een intrigerend verhaal, een knap staaltje psychologie, dat na het dichtslaan van het boek nog lange tijd blijft nazinderen in je hoofd.

Nieuw amsterdam

★★★★★
Mijn moeder heeft altijd gelijkTitel: Mijn moeder heeft altijd gelijk | Oorspronkelijke titel: Jägerin und Sammlerin | Auteur: Lana Lux | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | Categorie: Literaire romans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 286 pagina’s | ISBN13: 9789046827253 | Verkrijgbaar sinds:20-07-2021  | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 15-08-2021 | Prijs: €20.99, e-book €12.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.