Ordesa


Recensie Ordesa door Antoinette van Steeg:
Manuel Vilas is een Spaanse schrijver die met zijn boek Ordesa De Prix Femina étranger won in 2018. Dit is een Franse literaire prijs. In Spanje verkocht hij inmiddels al meer dan 100.000 exemplaren. De auteur woont met zijn gezin in Iowa waar hij onder andere lesgeeft in creatief schrijven. 

In Ordesa lezen we het verhaal van een man die terugblikt op zijn leven. Het boek kent een aantal foto’s waardoor je een beeld krijgt van het leven van deze man. Het boek is (deels) autobiografisch en een overdenking over het leven. In het verhaal, dat korte hoofdstukken kent, lezen we over het verlies van zijn ouders, de goede en minder leuke herinneringen uit zijn leven, maar ook over zijn zoons, mislukte huwelijk en zijn leven nu.

Ordesa bestaat echt en is een belangrijke plek voor de man. Hij weet de plekken die hij bezoekt, beeldend te beschrijven waardoor je een inkijkje krijgt in zijn leven. Familie is belangrijk voor hem en het verhaal leest als een soort van familiekroniek waarin hij de spil is. Naast dit leven lezen we ook over zijn drankgebruik en mijmeringen. De auteur kiest ervoor veel zaken te herhalen waardoor je af en toe het gevoel hebt gedeeltes bijna letterlijk te herlezen. Hierdoor wordt de vaart wel uit het verhaal gehaald. Toch heeft Vilas een eigen schrijfstijl die boeit en met momenten over de bladzijden heen lijkt te dansen. Die momenten lieten mij als lezer genieten van de zinnen.

Vilas weet zijn gedachten op papier zo te delen met de lezer dat je zijn emoties voelt. Naast zijn verdriet voel je ook zijn verlies en tegenslagen. Hij komt soms somber over, maar toch voel je zijn overlevingskracht om verder te willen met zijn leven. De man komt over als naïef maar kwetsbaar.

Ordesa begon ik met hoge verwachtingen te lezen, omdat het boek in Frankrijk en Spanje goed werd ontvangen en ondertussen in meerdere landen vertaald is. Het is een boek dat ik niet achtereen kon lezen door de vele herhalingen van gebeurtenissen in zijn leven. Ik las het steeds naast een ander boek. Toch zat ik telkens zo weer in het verhaal. Dit mede door de korte hoofdstukken en makkelijke schrijfstijl.

Vilas laat de lezer zien wat verdriet, overlijden en een scheiding met de mens kan doen. Het verhaal kent geen vaste tijdslijn en springt door de vele tijdsperiodes heen. Hierdoor moest ik soms wel even schakelen in wat hij de lezer wil vertellen. Ordesa is voor mij zo’n boek dat laat voelen en zien hoe het leven je vormt en tot welke keuzes je hierdoor kunt komen. Echt een begin en eind is er dan ook niet. Het is bijna een soort van overpeinzing van de auteur die hij deelt met zijn lezers.

Ordesa heeft niet geheel aan mijn hoge verwachtingen voldaan. De schrijfstijl is echter vlot en meandert over de bladzijden heen. De korte hoofdstukken vond ik prettig en zorgden ervoor dat ik het verhaal weer makkelijk kon oppakken. Al met al is dit een verhaal dat inzicht geeft in het leven van het hoofdpersonage en je voelt de emotie. Ik geef het graag 4 sterren.
★★★★
Titel: Ordesa | Auteur: Manuel Vilas | Uitgeverij Podium | Categorie: romans | Verkrijgbaar als: paperback  en e-book | 336 pagina’s | ISBN13: 9789463810203 | Verkrijgbaar sinds: 27 oktober 2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 09-12-2020 | Prijs: € 22.50, e-book €9.99| Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.