Vincent OvereemVincent Overeem (1974) werkt als bureauredacteur bij De Bezige Bij en is redacteur van het literaire tijdschrift Bunker Hill.

Hij publiceerde korte verhalen in De Gids, NRC Handelsblad en Tirade en is regelmatig te gast bij het VPRO-radioprogramma De Avonden.

Eind 2005 debuteerde hij met de verhalenbundel Novembermeisjes, die zeer lovend werd ontvangen en werd genomineerd voor de Literatuurprijs Gerard Walschap. In 2008 verscheen zijn romandebuut Misfit, dat in Duitse vertaling verscheen. Nu in 2013 komt hij met de roman Tobi.

 

TobiTobi

In het bos vlak bij het dorp waar ze woonde wordt het levenloze lichaam van Nickie gevonden, het zeventienjarige meisje over wie iedereen kwaadspreekt, het meisje dat bloedmooi is, en onhandelbaar. Wat heeft de veertienjarige Tobi ermee te maken en waarom trok hij de weken voor haar dood met haar op? Wat vertelde hij haar over zijn moeder, die een paar weken eerder is overleden en die hij niet kon loslaten? Gaandeweg komt de lezer erachter hoezeer hun levens zijn verstrikt.
Tobi is het subtiele verhaal over de obsessieve verhouding tussen een moeder en een zoon, en over de radeloze weken waarin de liefde voor Nickie haar beklemmende einde vindt.

In Tobi leef je vanaf de eerste pagina mee met de hoofdpersoon uit dit boek de jongen Tobi. Samen met hem beleef je de grillen van zijn moeder, de agressieve houding van zijn broer, de onverschilligheid van zijn vader en de bemoeizucht van zijn zus. Wanneer het hele gezin op het punt staat om met elkaar op vakantie te gaan is Tobi (weer) ziek en blijft hij alleen met zijn moeder achter in hun luxe woning met alle gevolgen van dien. De lezer kijkt mee door de ogen van Tobi, beleeft zijn eenzaamheid en de vraagstukken in zijn leven. Hij ontmoet een bijzonder meisje waarmee hij een speciale band ontwikkeld. Ze ontmoeten elkaar in het geheim en hij herkend steeds meer eigenschappen van zijn moeder in het meisje. Langzaamaan krijgt Tobi steeds meer inzicht in het hoe en waarom van de gebeurtenissen die plaats vinden in zijn leven.

Tobi is een roman vol ingewikkelde familiebanden, pijnlijke momenten en gedachtekronkels. Het verhaal laat je als lezer meekijken in de vaak eenzame momenten van een verwarde jongen. Je kunt eigenlijk alleen maar geduldig afwachten tot Tobi inzicht krijgt in de gebeurtenissen. Juist hierdoor blijft het verhaal tot het einde toe boeien.

Tobi is een gedetailleerd drama, een aanrader voor geduldige lezers en liefhebbers van levensverhalen.

Tobi is een opbouwend, psychisch pakkend verhaal.

Auteur: Vincent Overeem
ISBN 978 90 234 7164 6
Uitgever: De Bezige Bij
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 09-03-2013
Categorie: Literatuur > Romans
Bestellen? Klik hier
Prijs: €18,90

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.