Verzonken stilte


Recensie Verzonken stilte door Hannie van Grol:
Persoonlijke zoektocht

Ina de Wilde heeft met Verzonken stilte haar tweede roman geschreven. Eerder schreef ze Sporen van blauw, dat goed ontvangen werd. De dichtbundel Fluistering bracht ze in eigen beheer uit. Zelf is ze bewegingsagoog en massagetherapeut en heeft een praktijk in Kampen. Schrijven is een hobby van haar.

In dit boek gaat het over een creatief therapeut, de dertigjarige Tinke, die haar studie nog niet helemaal afgerond heeft en vastloopt in haar werk. Om die twee redenen krijgt ze haar ontslag aangezegd. Maar in die laatste drie maanden voor haar vertrek probeert ze een andere manier van benaderen uit naar haar klanten toe, een methode waar ze goede resultaten mee behaalt.

Na die drie maanden gaat ze samen met haar vriend Bart naar Noorwegen om daar haar broer te bezoeken. In hun jeugd waren ze dikke maatjes, maar sinds dat er een familiegeheim naar boven is gekomen, is hun relatie veranderd. Lars is naar Noorwegen gegaan en vanaf dat moment is het contact verwaterd. Tinke hoopt door haar reis de banden met haar broer opnieuw aan te halen.

Verzonken stilte is een zoektocht van Tinke naar haar verleden, haar onverwerkte verdriet en haar drijfveren. De vertwijfeling in haar zoektocht wordt op een treffende manier weergegeven. Haar onzekerheid is duidelijk invoelbaar, zodat je meegezogen wordt in het verhaal. Door de contacten die Tinke heeft met anderen, leren we haar beter kennen. Haar vriendinnen, haar ouders, haar ex-vriend Victor zijn allemaal personages die een gedeelte van haar persoonlijkheid spiegelen.

De schrijfstijl van Ina de Wilde in dit boek is sober en ingetogen te noemen. Geen bombastische taal, geen overreacties, maar een pure manier van verdiepen in gevoelens. Ze geeft informatie beetje bij beetje vrij, waardoor je steeds verder wilt lezen om haar beweegredenen te leren kennen. De karakters van de personen om haar heen, de ontmoetingen en de gesprekken met hen laten zien hoe Tinke worstelt met haar gevoelens. Maar heel langzaam leert ze zichzelf beter kennen en durft ze duidelijke keuzes te maken.

Het bezoek aan Ameland en de zee wordt levensecht neergezet. Ook de beschrijving van het ruige en pure landschap in Noorwegen laat je meegenieten, alsof je zelf aanwezig bent bij deze reis en je opgenomen voelt in de omgeving. Ina de Wilde weet hoe ze moet schrijven, hoe ze de karakters kan weergeven en de vertwijfeling levensecht kan overbrengen. Hopelijk gaat ze gewoon door met deze hobby, het schrijven van romans.
★★★★
Titel: Verzonken stilte | Leesfragment |  Auteur: Ina de Wilde | Uitgeverij Elikser | Categorie: roman | Verkrijgbaar als paperback | 169 pagina’s | ISBN13: 9789463652636 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 15-11-2020 | Prijs: € 17,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.